Pretul barilului de petrol de tip "Brent" a atins, ieri, la Londra, nivelul record de 57,05 de dolari, relateaza BBC. In debutul sedintei bursiere, barilul de petrol Brent pentru livrare in mai a castigat 54 de centi, dupa care a revenit la nivelul d

Pretul barilului de petrol de tip "Brent" a atins, ieri, la Londra, nivelul record de 57,05 de dolari, relateaza BBC. In debutul sedintei bursiere, barilul de petrol Brent pentru livrare in mai a castigat 54 de centi, dupa care a revenit la nivelul de 56,30 de dolari.
Scumpirea titeiului de tip Brent a survenit dupa ce petrolul american de tip "light sweet crude" a atins nivelul record de 57,79 de dolari pe baril. Preturile au crescut pe fondul temerilor legate de capacitatea de rafinare a Statelor Unite si a scumpirii de pana la 100 de dolari pe baril, vehiculate recent de societatea de investitii Goldman Sachs.
Cresterile au survenit, de asemenea, in ciuda semnelor potrivit carora OPEC ar putea majora productia.

Comisarul european al energiei face apel la OPEC

Andris Piebalgs, comisarul european al energiei, a solicitat OPEC (cartelul tarilor exportatoare de petrol) sa reia negocierile pentru majorarea productiei cu o jumatate de milion de barili pe zi, transmite EUobserver.
In cadrul unui summit de doua zile, intre Uniunea Europeana si Consiliul pentru Cooperare in Golf, din Kuweit (care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute), comisarul european a cerut majorarea productiei de titei si garantarea furnizarii de petrol, pe viitor, catre continentul european. Apelul a survenit in conditiile in care petrolul a atins un nou record de 57,70 de dolari pe barili, in crestere cu 65 la suta fata de nivelul consemnat in luna aprilie a anului trecut.
"Nu e vorba de o criza, dar situatia nu este atat de <> din cauza intensificarii concurentei pentru resurse", a afirmat Piebalgs. "Ar trebui sa identificam politicile potrivite - politici sustenabile pe termen lung", a mai spus oficialul european. Diversificarea resurselor, dezvoltarea de forme alternative de energie si diminuarea cererii sunt cateva dintre solutiile propuse de comisar.
Seicul Ahmad al-Fahd al-Sabah, presedintele OPEC, a afirmat, la randul sau, ca ar putea demara consultari cu tarile membre ale cartelului privind posibilitatea unei majorari de 500.000 de barili pe zi a productiei, pentru a calma piata.
Ultima majorare a productiei a avut loc la mijlocul lunii trecute. Masura nu a fost, insa, suficienta pentru a scadea preturile, pe fondul intensificarii concurentei dintre natiunile consumatoare.
Pana in 2030, dependenta Uniunii de importurile de energie ar putea creste pana la 90 la suta, in cazul petrolului, si 70 la suta, pentru gaze.
Potrivit analistilor, pretul petrolului va atinge curand nivelul de 60 de dolari pe baril. Uniunea Europeana si OPEC se vor reuni, in iunie, in cadrul unui summit ministerial care va avea loc la Bruxelles.

Mediul de afaceri si consumatorii din UE, tot mai pesimisti

Comisia Europeana (CE) a redus estimarile de crestere economica, pentru a doua oara in sase luni, in contextul in care preturile record ale titeiului si rata mare a somajului exercita presiuni considerabile asupra economiei din zona euro, relateaza Bloomberg.
Cresterea se va incetini, anul acesta, pana la 1,6 la suta, rata avansului economic fiind mai mica decat cele doua procente estimate in luna octombrie. Comisia a redus, de asemenea, estimarile de crestere pentru anul 2006, cifra fiind revizuita de la 2,2 la 2,1 la suta. Anul trecut, economia europeana a crescut cu doi la suta.
Scumpirea petrolului cu 85 la suta, in ultimele 12 luni, si rata somajului de 8,9 la suta au erodat puterea de cumparare a consumatorilor si au diminuat profiturile companiilor, ceea ce a dus la o scadere a nivelului investitiilor si a cheltuielilor. Increderea consumatorilor a scazut pana la cel mai redus nivel din ultimele sapte luni, iar cea a mediului de afaceri, pana la cel mai redus nivel din ultimul an, situatie ce sporeste temerile legate de cresterea economica viitoare.
Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) se va intruni la 7 aprilie, la Frankfurt, pentru a stabili nivelul dobanzilor. Toti cei 34 de economisti chestionati de Bloomberg se asteapta ca banca centrala sa mentina dobanzile la acelasi nivel.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.