Transparency International (TI) Romania considera ca definitia prea larga a coruptiei ar putea determina unele dificultati la transpunerea in practica a cadrului general definit in Strategia Nationala Anticoruptie, care este un "document programatic
Transparency International (TI) Romania considera ca definitia prea larga a coruptiei ar putea determina unele dificultati la transpunerea in practica a cadrului general definit in Strategia Nationala Anticoruptie, care este un "document programatic concis", se arata intr-un comunicat al TI.
"Transparency International Romania considera Strategia Nationala Anticoruptie 2005-2007, recent adoptata de Guvernul Romaniei, un document programatic concis, axat in jurul unor prioritati formulate in zece obiective si care, spre deosebire de strategia anterioara, dezvolta masuri de prevenire a coruptiei, inclusiv prin campanii de informare si educare.
De aceea, TI-Romania estimeaza ca strategia ofera in ansamblu un cadru viabil pentru abordarea unei chestiuni esentiale pentru societatea romaneasca", se arata in comunicatul TI, remis agentiei Mediafax.
TI-Romania apreciaza introducerea in noua strategie a unor reglementari anticoruptie extrem de necesare privind transparenta finantarilor nerambursabile din bani publici, aplicarea testelor de integritate, monitorizarea publicitatii listelor cuprinzand donatorii partidelor politice, eliminarea imunitatii notarilor publici, eliminarea imunitatii executorilor judecatoresti.
Pentru consecventa in aplicarea acestui gen de masuri, TI-Romania solicita si eliminarea imunitatii avocatilor. "In ceea ce priveste constructia institutionala prevazuta de strategie, in particular institutia responsabila cu verificarea conflictelor de interese, a incompatibilitatilor si a declararii/controlului averilor, TI-Romania saluta intentia de concentrare a competentelor de verificare a tuturor acestor aspecte", sustine sursa citata. In ceea ce priveste consolidarea Parchetului National Anticoruptie (PNA), TI-Romania apreciaza atentia acordata de strategie asigurarii resurselor financiare si de personal pentru PNA. Din perspectiva implementarii, TI-Romania considera ca prioritatile de urmarit trebuie sa vizeze: definirea criteriilor de eficacitate si eficienta aplicabile unei astfel de institutii, in acord cu cele mai bune practici internationale in materie, precum si evaluarea riscurilor asociate unor masuri vizand restructurarea activitatii PNA, legate, printre altele, de redefinirea competentelor, selectarea personalului sau procedura de numire si revocare a conducerii PNA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.