Localitatile situate in zonele urbane, care nu au un nivel ridicat de dezvoltare, ar putea avea acces la programul SAPARD, daca autoritatile romane vor reformula definitia actuala a spatiului rural, afirma Mihai Dumitru, reprezentant al Delegatiei Co
Localitatile situate in zonele urbane, care nu au un nivel ridicat de dezvoltare, ar putea avea acces la programul SAPARD, daca autoritatile romane vor reformula definitia actuala a spatiului rural, afirma Mihai Dumitru, reprezentant al Delegatiei Comisiei Europene in Romania. "Definitia spatiului rural trebuie revazuta, astfel incat intreg teritoriul romanesc, predominant rural, sa poata participa la acest program'', a spus Dumitru. El a precizat ca, in prezent, exista localitati care ar putea fi incluse in programele de finantare pentru mediul rural, insa acestea sunt considerate orase, desi au un nivel de dezvoltare care nu difera semnificativ de cel de la sate. Alocarea fondurilor europene a mai scos la iveala si situatia unor comune care au pier-dut sumele primite de la Agentia SAPARD, pentru ca intre timp au devenit orase. Dumitru a afirmat ca redefinerea spatiului rural ar permite largirea categoriilor de beneficiari care pot avea acces la banii europeni, asa cum se intampla in tarile comunitare.
''In statele vechi membre ale UE exista orase situate in spatiul rural care beneficiaza de fonduri SAPARD. Este o problema legata de definirea spatiului rural'', a precizat Dumitru.
Actuala legislatie a fost elaborata de trei institutii, Ministerul Agriculturii, cel al Administratiei si Internelor, precum si Ministerul Integrarii Europene. In prezent, doar localitatile din mediul rural pot beneficia de fondurile comunitare. In opinia lui Dumitru, principalele dificultati cu care se confrunta, in prezent, Romania sunt numarul mare de persoane care lucreaza in agricultura (circa 37% din populatia activa a tarii), faramitarea terenurilor agricole, infrastructura insuficient dezvoltata, ponderea ridicata a gospodariilor de subzistenta si semi-subzistenta, precum si nivelul scazut de educatie si calificare al populatiei.
In acelasi timp, exista un numar mic de ferme mari (1.773) cu peste 1.000 de hectare, din care 42 au mai mult de 5.000 de hectare. Media pe unitate este de 270 de hectare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.