Fundatia Roumanian Angel Appeal (RAA) in parteneriat cu fundatia "Parteneriat pentru viata", UNICEF si Ministerul Sanatatii au lansat campania media " Alege cum va fi viata copilului tau". Campania se va desfasura in 19 judete si va debuta pe 4 april
Fundatia Roumanian Angel Appeal (RAA) in parteneriat cu fundatia "Parteneriat pentru viata", UNICEF si Ministerul Sanatatii au lansat campania media " Alege cum va fi viata copilului tau". Campania se va desfasura in 19 judete si va debuta pe 4 aprilie. Scopul acestei campanii este de a informa femeile gravide cu privire la riscurile infectiei cu HIV sI se promoveaza ideea consilierii si testarii, deoarece in cazul depistarii infectiei HIV in primele luni de sarcina, prin urmarea unor tratamente disponibile si in Romania, se pot naste copii sanatosi in 98% din cazuri. Pentru aceasta campanie au fost realizate 3 spoturi TV si un spot Radio pentru difuzare in media nationale si locale. De asemenea, a fost realizat un film educativ care a fost difuzat in 23 de maternitati din 19 judete. Incepand cu 5 aprilie, Roumanian Angel Appeal pune la dispozitia celor interesati o linie telefonica speciala - 021.323.3076 linie cu tarif normal - pentru informatii despre infectia cu HIV, beneficiile consilierii si testarii si adrese utile. Testarea HIV a femeilor gravide este gratuita, iar consilierea este obligatorie, potrivit ordinului MS din 1989. In perioada octombrie 2004-martie 2005, in cadrul programului de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV de la mama la fat, derulat de RAA in 10 judete, program finantat de MS si Fondul Global au fost consiliate si testate HIV 14.540 de femei gravide: 6.706 in centrele de consiliere si testare, in primul trimestru de sarcina, iar 7864 chiar inainte de nastere prin test rapid. In acest fel, au fost depistate 9 cazuri de HIV pozitiv. Hamid El-Bashir, reprezentantul UNICEF, a apreciat ca este necesar ca acest proiect - la care UNICEF este parte - sa se desfasoare in Romania unde infectia HIV este raspandita mai mult la adulti, fiind nevoie de o prevenire a transmiterii infectiei. El a subliniat ca daca in 2003 au fost 14 cazuri de transmitere verticala (de la mama la fat), in 2004 acestea au ajuns la 40 de cazuri. Pentru eficienta testarilor, acestea trebuie facute in primele 3 luni de sarcina. Dr. Elisabeta Benea, director medical la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" si membra in Comisia nationala de lupta anti SIDA, a spus ca acei copii infectati inainte de 1990 au devenit adolescenti, isi incep viata sexuala si isi doresc copii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.