Aderarea Romaniei la UE este conditionata de respectarea legislatiei privind protectia mediului, principala problema fiind cea legata de proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana, se arata intr-un comunicat de presa al asociatiei Alburnus
Aderarea Romaniei la UE este conditionata de respectarea legislatiei privind protectia mediului, principala problema fiind cea legata de proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana, se arata intr-un comunicat de presa al asociatiei Alburnus Maior, care se opune acestui proiect. Pe 30 martie 2005, Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European a votat pentru aderarea Romaniei la UE. In acest context, Verzii din Parlamentul European au atras atentia asupra celor mai semnificative probleme de mediu ale Romaniei, relevante pentru aderare, principala fiind proiectul minier de la Rosia Montana, precizeaza comunicatul. Verzii sunt preocupati de impactul proiectului asupra mediului - posibila contaminare cu cianura, reabilitarea locatiei dupa inchiderea minei - si sustin realizarea unui studiu de impact detaliat care sa masoare toate riscurile asociate. "Toate activitatile de explorare intreprinse de compania canadiana Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) trebuie suspendate de urgenta, iar distrugerea caselor localnicilor din Rosia Montana trebuie stopata pana la efectuarea unui studiu de impact international si independent. Guvernul Romaniei nu ar trebui sa aiba in vedere numai impactul economic al proiectului, ci ar trebui sa tina cont de protectia resurselor naturale si culturale ale regiunii, precum si de impactul proiectului asupra mediului si locuitorilor din Rosia Montana", sustin parlamentarii UE. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.