30 de ziaristi din intreaga lume au fost invitati de guvernul iranian sa viziteze subteranele atomice de la Nantaz, informeaza Reuters. In urma cu doi ani, Teheranul ii acuza pe ziaristi ca au inventat existenta acestor subterane. Spectacolul a incep
30 de ziaristi din intreaga lume au fost invitati de guvernul iranian sa viziteze subteranele atomice de la Nantaz, informeaza Reuters. In urma cu doi ani, Teheranul ii acuza pe ziaristi ca au inventat existenta acestor subterane. Spectacolul a inceput pe drumul catre Nantaz, care se afla la 250 km de capitala Iranului. De pe sosea erau vizibile, din loc in loc, instalatii de rachete si tunuri anti-aeriene. Destinate, bineinteles, sa doboare avioanele inamice care ar incerca sa atace instalatiile nucleare. Ziaristii au fost intampinati de insusi presedintele Iranului Muhamad Hatami, mandru sa le arate cele 50.000 de centrifuge pentru imbogatirea uraniumului, aflate doua etaje sub pamant. Fara uranium imbogatit nu pot fi fabricate bombele atomice, dar iranienii continua sa sustina ca programul lor nuiclear e destinat cercetarilor stiintifice. "La ce adancime au fost instalate centrifugele?"-a intrebat un ziarist. Raspuns prompt: "-18 metri, sa nu poata fi distruse de aviatia americana sau de cea israeliana". "Excursia nucleara" a continuat la Ispahan, unde iranienii produc gazul de uranium, necesar fabricarii uraniumului imbogatit. Ghidul le-a explicat ziaristilor ca ambele uzine, de la Nantaz si Ispahan, asteapta semnarea unui Tratat cu Europa si Agentia Internationala atomica de la Viena pentru a-si continua activitatea. Uniunea Europeana a oferit Iranului gratificatii financiare uriase ca sa inceteze fabricarea armelor atomice. Teheranul nu a respins oferta, dar nici nu a acceptat-o. Cu cateva saptamani in urma, iranienii au cerut sa li se permita sa continue fabricarea uraniului imbogatit numai cu 500 de centrifuge. Acum, se pare ca s-au razgandit. Ali Ahamuhmadi, purtatorul de cuvant al Consiliului pentru Securitatea Nationala al Iranului, a declarat ieri ca Iranul nu a cerut din proprie initiativa sa reduca numarul centrifugelor, si nu va accepta acest lucru nici in viitor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.