Dezvoltarea sectorului de IT&C in Romania in ultimii ani si extinderea activitatii firmelor autohtone si straine din domeniu au creat o presiune deosebita asupra pietei fortei de munca, angajatorii confruntandu-se adeseori cu dificultati in gasirea u

Dezvoltarea sectorului de IT&C in Romania in ultimii ani si extinderea activitatii firmelor autohtone si straine din domeniu au creat o presiune deosebita asupra pietei fortei de munca, angajatorii confruntandu-se adeseori cu dificultati in gasirea unor candidati profesionisti.
"Exista o dificultate in Romania de a asigura specialisti in soft. Formarea unui angajat dureaza un an pana cand devine activ in companie. In ultimii ani, am observat o scadere a nivelului de pregatire al candidatilor la posturi in companii de IT, in conditiile in care cei valorosi prefera sa plece in strainatate. Totodata, scoala nu asigura destui angajati in domeniu", a declarat, miercuri, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania, Dan Bedros. El a adaugat ca la inceputul anilor '90, din zece candidati puteau fi angajati fara probleme opt, treptat nivelul scazand pana la trei. Un element pozitiv il constituie insa raportarea unui numar tot mai mare de specialisti romani din SUA care trimit cereri la firme locale pentru a reveni in tara. Potrivit reprezentantilor companiilor franceze prezente la Forumul Francofon al Locurilor de Munca, organizat la Bucuresti de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania, majoritatea firmelor intentioneaza sa faca angajari in acest an.

70.000 de romani in companiile franceze

Alcatel Romania cauta 350 de ingineri programatori, iar Siemens alte 300 de persoane. Estimarile oficialilor francezi la Bucuresti arata ca, la sfarsitul acestui an, numarul romanilor care lucreaza in companiile franceze se va ridica la 65.000-70.000 de persoane. Forumul Locurilor de Munca vizeaza facilitarea legaturii dintre studenti si reprezentantii companiilor franceze din Romania. La editia de anul trecut au fost inregistrati 3.000 de vizitatori, care au depus 1.200 de CV-uri. Dintre acestia, 30-35 la suta si-au gasit locuri de munca. La editia din 2005 participa 18 firme, printre care Alcatel, Accor, BRD-Société Générale, Bricostore, Carrefour, Cora, Dacia, Danone, Orange, Lafarge si Michelin. Franta este unul dintre principalii investitori straini in Romania, nivelul schimburilor comerciale intre cele doua state majorandu-se anul trecut cu 29 la suta, pana la 3,5 miliarde euro. Previziunile pentru 2005 indica cresterea acestui nivel cu circa 4,5 miliarde euro. In ceea ce priveste investitiile directe, Ambasada Frantei estimeaza un nivel de 2,5 miliarde euro, in 2004, fara a include implicarea Gaz de France la Distrigaz Sud si a Saint-Gobain la fabrica de sticla de la Calarasi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.