Monitorizarea atenta a afacerilor din domeniul petrolier efectuata de autoritati a vizat, fara nici un dubiu, si rafinaria Petromidia. Anchetatorii din Ministerul Public au confirmat acest lucru, mentionand ca si activitatea desfasurata la SC Rompetr

Monitorizarea atenta a afacerilor din domeniul petrolier efectuata de autoritati a vizat, fara nici un dubiu, si rafinaria Petromidia. Anchetatorii din Ministerul Public au confirmat acest lucru, mentionand ca si activitatea desfasurata la SC Rompetrol
fusese luata in "vizor" pentru descoperirea eventualelor ilegalitati comise. Dosarul Petromidia, in care omul de afaceri Dinu Patriciu si membri ai conducerii grupului Rompetrol sunt acuzati de infractiuni economice, priveste, printre altele, neefectuarea unor investitii de 15 milioane dolari si diminuarea unor taxe catre bugetul de stat insumand sute de miliarde de lei.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, politistii de la Investigarea Fraudelor si Cercetari Penale din cadrul IGPR, precum si specialisti de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor fac verificari sub mai multe aspecte ce tin de derularea activitatii postprivatizare a SC Petromidia SA, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Public.
Anchetatorii au dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Dinu Patriciu, Sorin Marin, Alexandru Nicolcioiu, Florin Eric Chis si Constantin Adrian Volintiru, care reprezinta conducerea SC Rompetrol Rafinare SA, precum si fata de cenzorii societatii, pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune. Pentru Nicolcioiu, Chis si Volintiru, procurorii au dispus schimbarea incadrarii unor fapte, din deturnare de fonduri in inselaciune, precizeaza aceeasi sursa.

Verificari privind achizitionarea de actiuni

In timpul cercetarilor, au existat indicii si date conform carora actionarul majoritar la SC Rompetrol Rafinare SA nu si-a indeplinit obligatiile contractuale privind efectuarea unor investitii tehnologice de 15 milioane de dolari, care trebuiau realizate din surse proprii ale cumparatorului sau din surse atrase pe numele sau.
Totodata, in baza controlului efectuat in anul 2003 de catre Directia Controlului Fiscal Constanta, s-a constatat ca in contabilitate nu au fost inregistrate tranzactii financiare ce au avut drept urmare diminuarea taxelor si impozitelor catre stat in valoare de aproximativ 300 de miliarde de lei. In acelasi timp, se fac verificari si cu privire la modalitatea de achizitionare de actiuni SC Rompetrol Rafinare SA, prin intermediul societatilor de investitii financiare in perioada 2003-2004, se mai arata in finalul comunicatului de la Ministerul Public.
Marti dimineata, magnatul Dinu Patriciu, presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol s-a dus din proprie initiativa la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a da lamuriri in acest dosar. Procurorii i-au prezentat acuzatiile care i se aduc si a fost pus, oficial, sub urmarire penala.
"Sunt convins ca aceasta investigatie, care este binevenita de altfel, se va termina cu bine", a declarat Dinu Patriciu, dupa intalnirea de o ora si jumatate cu anchetatorii, sustinand ca invinuirile care ii sunt aduse nu sunt reale.

Magnatul sustine ca invinuirile sunt nereale

Referitor la neindeplinirea obligatiilor investitionale, din primul an dupa privatizarea rafinariei, Patriciu a spus ca, daca aceasta ar fi reala, rafinaria nu ar fi putut sa se transforme dintr-un producator cu pierderi intr-o societate profitabila in 2003 si 2004. Despre imprumuturile dintre rafinarii, el a precizat ca acestea sunt "o cutuma practicata" si ca toate schimburile care au vizat 22.000 de tone de petrol au fost evidentiate in procese-verbale, dar ca nu a fost nevoie de acte de vanzare-cumparare. El a sustinut ca, in conditiile in care produsele erau in custodia Oil Terminal, acestea erau destinate exportului. Cat priveste a treia acuzatie, de neinregistrare in contabilitate a unor operatiuni financiare, Patriciu a explicat ca aceasta invinuire a fost facuta in baza unui act al Garzii Financiare, care a efectuat un control la rafinarie. Patriciu a explicat ca livrarea anumitor produse, operatiuni care au facut obiectul controlului Garzii Financiare, a fost facuta in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.