Televiziunea Nationala Romana (TVR) a demarat propaganda in favoarea PSD inca din anul 2002, a precizat ieri Raluca Brumariu, unul dintre producatorii executivi ai televiziunii publice, in timpul audierii sale in cadrul Comisiei comune de ancheta a S
Televiziunea Nationala Romana (TVR) a demarat propaganda in favoarea PSD inca din anul 2002, a precizat ieri Raluca Brumariu, unul dintre producatorii executivi ai televiziunii publice, in timpul audierii sale in cadrul Comisiei comune de ancheta a SRTV si SRR. Reprezentantii PSD din Comisie, in special Dorina Mihailescu si Dan Mihalache, au facut tot posibilul sa incetineasca, prin orice mijloace, lucrarile Comisiei. Ei s-au lansat in comentarii politice interminabile si nu s-au sfiit sa-i jigneasca pe cei prezenti prin afirmatii si catalogari tendentioase. "Este o dovada de mitocanie feminina", a caracterizat Dorina Mihailescu atitudinea presedintelui Comisiei, Raluca Turcan. "Pesedistii eludeaza fondul problemei si trec la atac la persoana", a fost de parere un reprezentant al societatii civile.
"Din 2002 s-a instaurat in departamentul de Stiri o atmosfera incarcata. Au existat acte de cenzura, s-au exercitat presiuni, manipulari si s-a facut propaganda pentru PSD si Guvern", a declarat Raluca Brumariu. Ea a povestit cu lux de amanunte maniera in care sefii departamentului dictau inlaturarea sau modificarea stirilor care vizau opozitia sau liderii acesteia. "In orice jurnal din perioada 2003-2004, PSD sau Guvernul nu erau atinse de nici o critica in timp ce, despre opozitie, nu se spunea nimic sau era criticata", a aratat Brumariu. Producatorul executiv a marturisit ca s-au dat indicatii clare "de sus" pentru a nu se vorbi despre stenogramele PSD in contextul in care acestea faceau valuri in presa scrisa.
Stenogramele au fost tainuite si in momentul in care Mircea Geoana a recunoscut veridicitatea documentelor, a mentionat Raluca Brumariu. Ea a subliniat ca nu s-a monitorizat nici un incident in care erau implicati membri PSD desi, dupa stingerea conflictului, erau invitati numai lideri pesedisti pentru a demonta criticile opozitiei. Nici gafele fruntasilor PSD nu au fost date publicitatii. De exemplu, a aratat Brumariu, TVR a omis sa televizeze declaratia lui Ioan Rus in care acesta recunostea existenta coruptiei in structurile politiei. "Nici macar atunci cand se starnise o adevarata revolta impotriva primarului pesedist al Constantei, Radu Mazare, noi nu am dat nimic pe post", a precizat ea. Brumariu a mai spus ca nu a adresat o plangere scrisa conducerii TVR deoarece stia ca nu va fi luata in serios. Ea a invocat exemplul jurnalistei Doina Georgescu care, dupa ce a depus o plangere, a fost agresata fizic si verbal, fara motivatie, de un reprezentant al conducerii.
Stiri dupa dictare
Audiat si el de Comisie, reporterul TVR Marius Zamfir a marturisit ca sefii departamentului, Cristian Nitulescu si Lucian Sarbu, au fost deranjati de o stire pe care o scrisese, privitoare la anumite nereguli semnalate de asociatia Pro Democratia in activitatea postului public. "Am fost pus sa rescriu stirea de patru ori si, in final, cei doi mi-au dictat textul", a precizat el. Pe de alta parte, a continuat Zamfir, operatorul de imagine al Biroului de Presa PSD, Catalin Constantinidis, avea acces nelimitat la arhiva TVR. "Copia casete cu inregistrari despre PSD si cu imagini din Parlament", a aratat el. Totodata, Zamfir a mentionat ca a fost silit, fara nici o explicatie logica, sa renunte la sintagmele care, desi reale, vizau insuccesele fostului partid de guvernamant.
O alta persoana audiata a fost Ioana Dumitrescu, redactor in cadrul redactiei stiri externe a TVR, care a invocat faptul ca unele stiri i-au fost cenzurate, altele minimalizate, in functie de telefoanele primite de sefii sai de la Valentin Nicolau, presedintele-director general al TVR.
Potrivit programului aprobat de Biroul Comisiei, in sedinta de azi vor fi audiati Alexandru Costache, Anca Lazarescu, Dana Bobos, Brindusa Armanca, Jana Gheorghiu, Dan Necsulea, precum si membri ai comisiei de etica din cadrul TVR. In zilele urmatoare, vor fi audiati fosti si actuali salariati ai SRR.
Conducerea TVR a condamnat ieri, intr-un comunicat, faptul ca ancheta Comisiei a inceput fara a fi prezentat regulamentul de functionare al acesteia sau criteriile care stau la baza investigatiei. "Ne-am fi asteptat ca, in spiritul transparentei, comisia sa aduca regulamentul macar la cunostinta celor vizati", se arata in comunicatul remis redactiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.