Distribuitorii de medicamente asteapta si acum ca spitalele sa le achite restul datoriilor pentru marfa livrata in urma licitatiei nationale organizate in luna iulie a anului trecut. ''Am ajuns la capatul rabdarii. Ne gandim sa oprim distribuirea de
Distribuitorii de medicamente asteapta si acum ca spitalele sa le achite restul datoriilor pentru marfa livrata in urma licitatiei nationale organizate in luna iulie a anului trecut. ''Am ajuns la capatul rabdarii. Ne gandim sa oprim distribuirea de medicamente catre spitalele care au datorii foarte mari la noi, dar luam in calcul si viata pacientilor'', ne-a declarat Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania.
In prima jumatate a lunii iulie 2004, Ministerul Sanatatii (MS) a organizat prima licitatie nationala pentru achizitionarea de medicamente necesare unitatilor cu paturi. Fostul ministru al Sanatatii Ovidiu Brinzan afirma ca prin acest sistem s-au facut economii de sute de miliarde de lei la capitolul ''medicamente pentru spitale''. Dupa ce au fost desemnate firmele castigatoare, distribuitorii de medicamente au incheiat contracte cu spitalele din intreaga tara. ''Unitatile spitalicesti se angajau sa plateasca in termen de 180 de zile medicamentele primite. Din a doua jumatate a lunii iulie 2004, noi am inceput sa livram medicamente catre spitale. Termenul scadent a fost in a doua jumatate a lunii ianuarie a acestui an. Nu s-au facut nici un fel de plati. Pana acum datoriile sunt de aproximativ 900 de miliarde de lei'', sustine Viorel Vasile. El mai precizeaza ca in aceasta perioada au livrat medicamente catre spitale, au platit tot felul de taxe si impozitul pe profit pe a doua jumatate a anului trecut, ''dar spitalele nu si-au achitat datoriile pe care le au la noi''.
Brinzan ne-a declarat ca in luna iulie 2004, MS a organizat licitatia nationala ''in numele spitalelor'', iar acestea, din bugetele primite de la MS, trebuiau sa plateasca medicamentele livrate de catre distribuitori.
Pe de alta parte, Viorel Vasile ne-a spus ca spitalele sustin ca nu au destui bani in urma bugetelor alocate: ''Cinteza da vina pe Brinzan, Brinzan da vina pe spitale, spitalele dau vina pe autoritatile sanitare si tot asa''.
Spre exemplu, cele 17 unitati cu paturi din judetul Cluj au datorii la medicamente de 11 miliarde de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.