Guvernul pare sa ignore total dialogul social. Daca pana deunazi reusise sa irite serios intreaga miscare sindicala prin propunerile de modificare a codului muncii, acum se pare ca a izbutit sa-si puna in cap si cele mai importante confederatii patro

Guvernul pare sa ignore total dialogul social. Daca pana deunazi reusise sa irite serios intreaga miscare sindicala prin propunerile de modificare a codului muncii, acum se pare ca a izbutit sa-si puna in cap si cele mai importante confederatii patronale.
Considerand ca adoptarea codului fiscal a fost facuta de catre Executiv fara respectarea legislatiei, Uniunea Patronatelor Romane (UPR) a luat hotararea de a da in judecata Guvernul, in cazul in care actul normativ referitor la noul cod fiscal va fi publicat in Monitorul Oficial.
Pana de curand invrajbite de codul muncii, patronatele si sindicatele se vad acum oarecum in aceeasi barca.
La putina vreme dupa anuntul facut de UPR, acestea din urma, cu toate ca nu sunt convinse de izbanda patronatelor, impartasesc demersul initiat de UPR.
La unison, liderii celor mai puternice confederatii sindicale reprezentative la nivel national - CNS Cartel Alfa si CNSLR Fratia - au declarat ca actualul Executiv pare lipsit de orice coerenta, debusolat de goana dupa zecile de mii de miliarde cu care spera sa carpeasca bugetul statului.

Sindicatele dezaproba modificarea Codului fiscal

In ciuda disputelor iscate intre sindicate si patronate pe tema schimbarii legislatiei muncii, liderii a doua mari confederatii sindicale - Bogdan Hossu - CNS Cartel Alfa si Marius Petcu - CNSLR Fratia, considera indreptatit demersul Uniunii Patronatelor Romane de a actiona in instanta Guvernul Romaniei ca urmare a manierei prin care acesta a promulgat Codul fiscal.

Bogdan Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa: "Suntem in fata unei aberatii"

"Este clar ca Guvernul nu a respectat procedurile legale. Pe de-o parte, nu le-a respectat in spiritul dialogul social, iar pe de alta, exista, in formele prevazute, contradictii, care nu duc la o coerenta a politicilor fiscale. Acest Guvern traieste cu imaginea pe care o are el despre economie. Ca orice Guvern, nu are toate informatiile legate de consecinte si rolul dialogului social. Suntem in fata unei aberatii: desi suntem o tara in curs de dezvoltare, avem preturi, la anumite produse, mai mari decat intr-o economie dezvoltata si stabila. La energie avem tarife care depasesc 12 state din Uniunea Europeana. Impartasim punctul de vedere al confederatiilor patronale si credem ca singura sansa de rezolvare a chestiunii privind Codul fiscal este o rediscutare a lui in comisia de dialog, daca intr-adevar Guvernul gandeste in folosul dezvoltarii economice si nu pur contabil pentru acoperirea deficitului", ne-a declarat Bogdan Hossu.

Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia: "Legislatia, interpretabila doar la noi"

"Maniera in care Guvernul a modificat Codul fiscal este una fortata. Ministrul de Finante nu si-a asumat acest risc de unul singur. El a avut cel putin girul primului-ministru pentru un astfel de demers, care este la limita. Asa se intampla la noi, se poate interpreta legea pana cand o scoti cum vrei tu. Cele mai neplacute sunt consecintele de care se lovesc oamenii de rand. Oamenii vor incepe se se gandeasca nu numai la Codul muncii, ci si la perspectiva unei actiuni de protest care sa mai tempereze elanul acesta demolator al Guvernului", a afirmat presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.