Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inceput saptamana in scadere, ambii indici consemnand un declin semnificativ in raport cu valorile din saptamana precedenta. Astfel, indicele BET a pierdut 11,22 de procente pana la valoarea de 4.504,47 de puncte, sc
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inceput saptamana in scadere, ambii indici consemnand un declin semnificativ in raport cu valorile din saptamana precedenta. Astfel, indicele BET a pierdut 11,22 de procente pana la valoarea de 4.504,47 de puncte, scazand sub pragul de 5.000 de puncte pentru prima data de la 12 ianuarie si pana in prezent.
In mod similar, indicele compozit BET-C a scazut cu 9,78 de procente, pana la valoarea de 2.893,12 puncte. Ultima oara, in acest an, cand indicele a consemnat o valoare de sub 3.000 de puncte a fost in sedinta din data de 3 ianuarie, cand BET-C inregistra valoarea de 2.971,18 puncte. Operatorii au efectuat ieri 4.834 de tranzactii cu 51 din cele 61 de simboluri cotate la ambele categorii bursiere, valoarea totala a operatiunilor fiind de peste 231 de miliarde de lei. Tendinta descendenta consemnata la Bursa de ceva vreme s-a accentuat ieri, cand toate cele 17 simboluri cotate la categoria intai a BVB au inregistrat scaderi. "O explicatie clara nu exista", a afirmat Alin Brendea, directorul de operatiuni al SSIF Prime Transaction, referitor la evolutia de ieri a Bursei. "Singura explicatie este aceea ca piata continua trendul descendent, favorizat de slaba sustinere a ordinelor de cumparare", a mai spus Brendea.
O alta posibila explicatie vazuta de oficialul Prime Transaction este cel mai recent raport de analiza elaborat de Raiffeisen Centrobank, in care se arata ca valoarea reala a actiunilor celor doua mari banci romanesti cotate la BVB (BRD si Banca Transilvania) este cu 30-40 la suta mai mica decat pretul actual. Astfel, raportul ar fi putut da nastere unei reticente din partea cumparatorilor de pe piata de capital in ceea ce priveste cumpararea de actiuni emise de cele doua banci. Cea mai mare scadere la categoria intai de tranzactionare a fost consemnata de societatea Oltchim Ramnicu Valcea, ale carei titluri au inregistrat o variatie negativa de 14,55 de procente.
In acceasi situatie, dar la categoria a doua, s-a aflat societatea Electroputere Craiova, cu o variatie negativa de 15 la suta. In topul celor mai tranzactionate titluri s-a aflat Banca Transilvania (TLV), cu peste opt milioane de actiuni, urmata de SNP Petrom (SNP), cu aproximativ 2,7 milioane de actiuni, si SIF Oltenia, cu mai mult de 2,6 milioane de titluri tranzactionate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.