Guvernul le-a pregatit pentru 1 aprilie romanilor o gluma proasta: majorari de accize cu 13,5 la suta peste ce era prevazut initial. Astfel, inainte de toate, Executivul a reusit "performanta" de a integra benzina romaneasca in UE, pretul acesteia cr
Guvernul le-a pregatit pentru 1 aprilie romanilor o gluma proasta: majorari de accize cu 13,5 la suta peste ce era prevazut initial. Astfel, inainte de toate, Executivul a reusit "performanta" de a integra benzina romaneasca in UE, pretul acesteia crescand cu pana la 5.000 de lei pe litru.
Cu alte cuvinte, dupa anuntata majorare, in Romania, un litru de benzina va costa aproape un euro, atat cat valoreaza in Vest.
Deja Petrom a anuntat ca incepand de astazi scumpeste benzina cu 300 de lei pe litru, ca urmare a variatiei preturilor pe pietele externe. Saptamana viitoare, insa, la Petrom, cresterea va fi de circa 2.000 de lei/litru. De asemenea, alte doua companii - Rompetrol si LukOil - au anuntat ca vor adauga aproximativ 2.000 lei/litru la pretul benzinei si al motorinei. In final, un litru de benzina premium fara plumb va costa 30.000 lei.
Nici accizele pentru autoturisme nu au scapat de majorare. Cu toate acestea, directorul executiv al APIA, Marius Carp, este de parere ca masura nu va influenta foarte mult piata auto. "S-a convenit ca majorarea accizelor sa fie una moderata, fara discriminari importante intre categoriile de autoturisme existente pe piata, rezultand astfel o crestere moderata fata de cea avuta initial in vedere de catre autoritati", a declarat presedintele APIA, Brent Valmer.
In privinta alcoolului, presedintele Asociatiei Producatorilor de Alcool si Bauturi Spirtoase, Romulus Dascalau, estimeaza o crestere a preturilor cu 25 la suta. Si producatorii de vinuri spumoase si spumante sunt nemultumiti de majorarea accizelor pentru acest tip de bauturi. Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), a afirmat ca majorarea accizelor reprezinta o dovada de inconsecventa in aplicarea politicii fiscale. "Vor sa acopere anumite gauri de buget cu bani de la firme", a spus Ovidiu Gheorghe.
Reintroducerea accizelor pentru aparatele foto digitale a surprins companiile distribuitoare din Romania, care considera aceasta masura fiscala ca fiind una putin eficienta din punctul de vedere al incasarilor bugetare. "Suntem surprinsi ca acest lucru vine de la un guvern orientat catre o baza de impozitare mai mare, care prefera sa ia mai putin de la mai multi", a afirmat Dan Topala, vicepresedintele companiei Flamingo International.
La randul sau, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii a declarat ca "ne putem astepta la o majorare cu doi-trei la suta, dar in acelasi timp nu este exclus ca preturile sa ramana neschimbate". Nu vor scapa de scumpire tigarile si curentul electric.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.