Guvernul a modificat, joi, Codul fiscal, prin introducerea unor noi valori de impozite si accize care vor determina, in acest an, o crestere suplimentara a veniturilor bugetare de 16.000 miliarde lei, a anuntat ministrul Finantelor, Ionut Popescu. El

Guvernul a modificat, joi, Codul fiscal, prin introducerea unor noi valori de impozite si accize care vor determina, in acest an, o crestere suplimentara a veniturilor bugetare de 16.000 miliarde lei, a anuntat ministrul Finantelor, Ionut Popescu. El a amintit ca, potrivit ordonantei de urgenta pentru modificarea Codului fiscal, impozitele de 10% pentru castigurile obtinute din vanzarea de actiuni si proprietati imobiliare, pe castigurile de pe piata de capital si pe dobanzi vor fi aplicate incepand cu 1 mai 2005 - cu o luna mai tarziu decat era stabilit initial - si vor fi majorate la 16% incepand cu anul viitor.
Conform actului normativ, populatia va plati un impozit de 10% aferent castigului obtinut prin vanzarea, in mai putin de trei ani, a unui spatiu de locuit detinut in proprietate. Ionut Popescu a declarat ca a recurs la aceasta norma pentru a impozita specula de pe piata imobiliara, admitand ca n-a fost vorba de o incercare de combatere a fenomenului. Firmele vor achita, in urma introducerii cotei unice, un impozit de 16% din profitul obtinut prin vanzarea/cesionarea proprietatilor imobiliare, fata de 10% in prezent. Castigul impozabil se va calcula ca diferenta intre pretul de vanzare si o valoare de baza calculata in functie de unul dintre urmatoarele preturi: pretul de achizitie, costul constructiei realizate de contribuabil sau pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare la data dobandirii utilizat de Camera Notarilor Publici (CNP) in circumscriptia careia este situat imobilul.

Dobanzile conturilor curente raman neimpozitate

Veniturile din dobanzi pentru depozitele la vedere si conturile curente vor fi in continuare neimpozabile daca dobanda este mai mica sau egala cu rata medie pe piata interbancara (BUBID). Rata BUBID luata in calcul este cea la o luna, in prima zi lucratoare a lunii pentru care se face calculul. In cazul in care dobanda pentru depozitele la vedere si conturi curente de la banci sau alte institutii de credit depaseste nivelul BUBID la o luna, in vigoare in prima zi lucratoare a lunii pentru care se face calculul, impozitul va fi de 10%.
Executivul a mentinut exceptarea de impozit pentru veniturile din dobanzi aferente depunerilor la casele de ajutor reciproc.

Cursul de referinta pentru buget, 37.500 lei/euro

Modificarile Codului fiscal includ, printre altele, majorarea accizelor pana la un nivel care sa permita recuperarea pierderilor provocate de diferentele de curs valutar. Bugetul de stat pentru acest an a fost fundamentat la un curs previzionat de 42.550 lei pentru un euro, dar estimarile actuale au in vedere un curs mediu de 37.500 lei/euro in 2005.

Vinul ramane neaccizat

Conform documentului discutat, joi, de Guvern, accizele vor creste de la 280 euro pe hectolitru la 465,35 euro/hl alcool pur pentru alcoolul etilic. Vinurile linistite vor ramane, in continuare, neaccizate, iar acciza pentru vinurile spumoase va fi de 34,05 euro pe hectolitru.
Nivelul accizelor la bere va fi de 0,74 euro/hectolitru/grad Plato (Gradul Plato reprezinta greutatea de zahar exprimata in grame). In cazul berii realizate de catre producatorii independenti cu o capacitate de productie anuala care nu depaseste 200.000 hectolitri, acciza va fi de 0,43 euro/hectolitru/grad Plato.
Accizele pentru tigarete vor fi majorate la 9,10 euro/1.000 tigerete (acciza fixa) plus 30% din pretul mediu al celei mai vandute categorii de pret (acciza ad valorem). Acciza pentru tigari si tigari de foi va creste de la 16,5 euro la 22,13 euro/1.000 tigarete. Pentru tutunul destinat fumatului si pentru cel destinat rularii in tigarete a fost stabilita o acciza de 29,51 euro pe kilogram.
Prin modificarea Codului fiscal, Executivul a eliminat o serie de scutiri de la plata accizelor si a taxei pe valoarea adaugata, exceptie facand TVA aferent medicamentelor, ziarelor, cartilor, spectacolelor de teatru si ale celorlalte actiuni organizate de institutiile publice, care vor ramane la nivelul actual.
TVA se va aplica si la nivelul societatilor de televiziune si radio, cu exceptia celor publice, precum si pentru societatile de cablu.

Timbrele pentru alcool si tutun vor fi inseriate si numerotate

Produsele accizabile supuse marcarii cu banderole, cum ar fi tigarile si bauturile alcoolice, vor fi puse in vanzare numai cu timbre inseriate si numerotate, a decis, joi, Guvernul, prin ordonanta de modificare a Codului fiscal. Termenul si procedura de aplicare a noilor modele de marcaje, precum si regimul stocului de marcaje valabile la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, 1 aprilie, vor fi stabilite prin ordin al ministrului Finantelor Publice.
Potrivit actului normativ, masura are in vedere diminuarea evaziunii fiscale in domeniul produselor accizabile. Ordonanta cuprinde si prevederi potrivit carora acciza minima pentru tigarete va fi de 19,92 euro/1000 de tigarete, cu 2 eurocenti peste nivelul propus initial. De asemenea, Guvernul va putea modifica acciza minima, la propunerea Ministerului Finantelor Publice, astfel incat taxa minima sa reprezinte 90% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta.

La benzina cu plumb, crestere mai mica decat s-a anuntat initial

Accizele la benzina cu plumb vor creste cu aproximativ 50 de euro mai putin fata de datele initiale propuse de Ministerul Finantelor Publice.
De la 1 aprilie, acciza la benzina cu plumb va fi de 480 euro/tona, cu 64 euro sub valoarea propusa initial, sau de 369,6 euro /1.000 litri, cu 49,9 euro mai mica decat cota stabilita cu o saptamana in urma. De asemenea, Guvernul a eliminat scutirile de accize pentru uleiurile minerale destinate productiei agentului termic sau apei calde si pentru cele alocate industriei sau scopurilor tehnologice.
Celelalte majorari de accize pentru carburanti au fost aprobate de Guvern in forma prezentata saptamana trecuta. Astfel, de luna viitoare, acciza va creste de la 272 euro la 327,29 euro/1.000 litri pentru benzina fara plumb si de la 207 euro la 259,91 euro/1.000 litri pentru motorina.
Pacura va fi accizata cu 6,81 euro/tona, iar gazul natural utilizat drept carburant cu 1,59 euro/gigajoule. Petrolul lampant utilizat drept carburant sau incalzire va purta o acciza de 375,9 euro/1.000 litri. Hidrocarburile aromate vor fi taxate cu accize de 469,89 euro/tona. La energia electrica utilizata in scop comercial acciza va fi de 0,14 euro/MWh, iar necomercial, de 0,3 euro/MWh.

Accize pentru autoturismele din productia interna

Executivul a majorat, prin modificarile adoptate joi la Codul fiscal, accizele pentru autoturisme, si a introdus o taxa de 1% din valoare pentru masinile noi cu capacitati cilindrice mai mici de 1.601 de centimetri cubi, anterior exceptate.
Astfel, vor fi accizate si autoturismele din productia interna, care au, in marea majoritate, motoare mai mici de 1,6 litri. Nivelul accizei pentru autoturismele noi cu capacitati mai mici de 1.601 cmc va fi de 1%, iar pentru cele rulate nivelul a fost majorat de la 1,5% la 2,5%.
Dupa aceasta categorie, taxarea este diferentiata in functie de tipul de combustibil folosit, respectiv benzina sau motorina. In cazul masinilor echipate cu motoare pe benzina cu o capacitate cilindrica intre 1.601 cmc si 1.800 cmc, acciza a fost majorata de la 1,5% la 2,5% pentru vehiculele noi si de la 4,5% la 5,5% pentru cele uzate. Accizele pentru autoturisme cu propulsoare pe benzina intre 1.801 cmc si 2.000 cmc au crescut cu un punct, la 4% pentru cele noi si 10% pentru cele rulate. La categoria 2.001-2.500 cmc cota a crescut cu 2 puncte, la 8%, la vehiculele noi, si cu trei puncte, la 21%, pentru cele rulate. Pentru vehicule cu motoare de peste 2.500 cmc, acciza a fost majorata cu doua puncte, la 11%, pentru cele noi, si cu cinci puncte, la 32%, pentru cele uzate.
In ceea ce priveste vehiculele cu motor diesel intre 1.601 cmc si 2.000 cmc, acciza a urcat de la 1,5% la 2,5% pentru vehiculele noi si de la 4,5% la 5,5% pentru cele uzate.
Pentru vehiculele diesel noi din categoria 2.001-2.500 cmc, acciza va fi de 4%, in crestere cu un punct, iar pentru cele uzate de 11%, in crestere cu doua puncte.
De asemenea, a fost modificata o limita de categorie pentru vehiculele diesel, cu capacitate cilindrica mare, de la 3.100 cmc la 3.200 cmc.
Pentru autoturismele diesel din categoria 2.501 cmc - 3.200 cmc (anterior 3.100 cmc), acciza va creste cu 2 puncte, la 8%, pentru masini noi, si cu trei puncte, la 21%, pentru cele rulate. In cazul autovehiculelor diesel de peste 3.200 cmc, acciza va fi mai mare cu doua puncte si cinci puncte, urcand la 11%, respectiv 32%. Majorarile de accize pentru vehiculele rulate cu capacitate cilindrica ridicata sunt cu un punct procentual sub cele propuse initial.

Taxele se aplica la valoarea de intrare si nu la cea reziduala

In cazul autoturismelor si al autoturismelor de teren, inclusiv din import, rulate, introduse in tara in baza contractelor de leasing, baza de impozitare a acestora este valoarea de intrare la care se adauga cuantumul taxelor vamale si alte taxe speciale, dupa caz, datorate la momentul inchiderii operatiunii de import, si nu valoarea reziduala.

Castigurile din jocuri de noroc de sub 6.000.000 de lei nu vor fi impozitate

Veniturile obtinute din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cota de 20% pentru valori mai mici de 100 de milioane de lei si cu 25% daca suma castigata depaseste plafonul de 100 de milioane lei.
De asemenea, vor fi impozitate cu 16% veniturile sub forma de premii. Impozitele pe veniturile din premii, cat si din jocuri de noroc vor fi platite prin retinere la sursa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost obtinute.
Obligatia calcularii, retinerii si virarii va reveni platitorilor de venituri. Vor fi exceptate de la impozitare veniturile din premii si jocuri de noroc, in bani sau natura, sub valoarea sumei de 6 milioane de lei pentru fiecare concurs sau joc de noroc, realizate de acelasi organizator sau platitor intr-o singura zi. Venitul impozabil se calculeaza prin scaderea din suma castigata a valorii neimpozabile de 6 milioane lei.

Accizele vor mai fi modificate in iulie 2006

Ministrul Finantelor a precizat ca Executivul nu va mai opera in acest an modificari asupra Codului fiscal si ca nivelul accizelor va ramane nemodificat pana in iulie 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.