Grupul polonez de stat din domeniul petrolului, Lotos, a depus vineri un document de emisiune la Comisia pentru Valori Mobiliare, inaintea unei oferte publice initiale in valoare de cel putin 900 de milioane de zloti (283 milioane de dolari), potrivi
Grupul polonez de stat din domeniul petrolului, Lotos, a depus vineri un document de emisiune la Comisia pentru Valori Mobiliare, inaintea unei oferte publice initiale in valoare de cel putin 900 de milioane de zloti (283 milioane de dolari), potrivit unui comunicat al companiei, citat de Reuters.
Lotos, al doilea mare grup petrolier al tarii dupa PKN Orlen, a anuntat ca doreste listarea actiunilor la Bursa din Varsovia, pana in luna iunie, dar Guvernul a avertizat ca operatiunea ar putea fi intarziata de nesiguranta politica in perspectiva alegerilor generale prevazute sa aiba loc in luna octombrie.
Lotos intentioneaza sa-si finanteze expansiunea pe piata interna cu fondurile obtinute prin emisiunea de actiuni, care ar urma sa fie una dintre cele mai importante oferte din acest an, la Bursa din Varsovia. Valoarea emisiunii ar putea fi chiar mai mare, in conditiile in care agentia de stat Nafta Polska ar putea sa scoata la vanzare o parte din participarea sa la grupul petrolier, pentru a-si reduce pachetul de actiuni de la 85% la 51%.
"Vanzarea Lotos ar putea fi un succes", a afirmat Pawel Bogusz, manager la firma financiara DWS Investments a Deutsche Bank.
El a adaugat ca, desi Lotos este o companie de dimensiuni medii, aceasta apartine unui sector atractiv si va deveni o tinta de preluare, in viitor. Compania, cu sediul la Gdansk, a avut, in 2004, un profit net de 50 de milioane de zloti (157,2 milioane de dolari). Valoarea totala de piata a grupului Lotos este evaluata la circa 3 miliarde de zloti. Grupul include o rafinarie la nord de Gdansk, al carei volum de procesare a fost anul trecut de 4,6 milioane de tone de titei, trei rafinarii mai mici in sudul tarii, recent cumparate de la stat, si o mica firma de exploatare petroliera, la Marea Baltica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.