Omul de afaceri Danut Prisecariu, patron al mai multor societati iesene printre care magazine si hoteluri, face obiectul anchetei procurorilor anticoruptie
teritoriali, fiind cercetat pentru evaziune fiscala si acte de coruptie. Potrivit anch

Omul de afaceri Danut Prisecariu, patron al mai multor societati iesene printre care magazine si hoteluri, face obiectul anchetei procurorilor anticoruptie
teritoriali, fiind cercetat pentru evaziune fiscala si acte de coruptie. Potrivit anchetatorilor, fata de Prisecariu s-a dispus inceperea urmaririi penale in urma unei sesizari potrivit careia
afaceristul ar fi obtinut de la BCR si Raiffeisen Bank credite in valoare de 8 milioane de euro in alte scopuri decat cele declarate, precum si rambursari "dubioase" de TVA, a caror valoare n-a fost calculata inca.
Procurorii Serviciului Teritorial Iasi al PNA au inceput urmarirea penala asupra unuia dintre cei mai importanti oameni de afaceri din judet, Danut Prisecariu, in urma unei sesizari potrivit careia prin firmele acestuia "se desfasoara o serie de activitati comerciale ilicite" cu complicitatea unor functionari de la Finantele iesene.
Danut Prisecariu, cetatean roman cu rezidenta in Canada, este patronul unui imperiu financiar compus din Hala Centrala, magazinul Moldova, Hanul Trei Sarmale, hotelurile Traian si Astoria, postul de televiziune Tele'M, Baile Strunga, dar si al societatilor care fac obiectul anchetei procurorilor, SC Turism Moldova SA, SC Tamaz Frigocarne SA, SC Moldova Universal SA si SC Alimentara SA, unde afaceristul este actionar majoritar.
Investigatiile magistratilor in dosarul 28/P/2005, demarate in urma sesizarii inregistrate la data de 25 februarie, vizeaza mai multe rambursari ilegale de TVA, obtinerea unor credite in alt scop decat cele pentru care au fost contractate si transferul unor profituri catre alte firme in scopul eschivarii de la plata taxelor catre stat.

Profituri transferate la firmele sotiei

Potrivit documentelor in posesia carora ne aflam, Prisecariu este cercetat pentru operarea de majorari de capital fictive la SC Turism Moldova SA Iasi, in care ar fi fost implicat si Alexa Ovidiu, fostul sef al Corpului de Control al Ministerului Turismului. De asemenea, firmele la care este asociat "beneficiaza in mod ilegal de rambursari ilegale de TVA, prin intocmirea unor documente contabile care atesta operatiuni nereale intre aceste firme si beneficiind de ajutorul unor functionari din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Iasi".
Anchetatorii verifica, totodata, si destinatia unei parti din creditele obtinute de la BCR si Raiffeisen Bank de catre SC Moldova Universal SA pentru extinderea magazinului Moldova. Astfel, potrivit procurorilor, o parte din imprumuturile care totalizeaza 8.000.000 de euro ar fi fost folosita "in alte scopuri decat cele contractate, respectiv in favoarea SC Construct Design SRL Iasi".
De asemenea, procurorii verifica si modul in care SC Moldova Universal SA se sustrage de la plata taxelor si impozitelor legale. In prima faza, acestia au stabilit ca profiturile realizate sunt transferate in contul altor trei firme, care apartin sotiei lui Prisecariu, Mihaela, si care au contracte de administrare pentru SC Moldova Universal SA, la pretul de 8.000 de euro lunar, fara TVA, pentru fiecare firma - administrator in parte.

Contracte de consultanta fictive

Un alt aspect verificat de procurori este "decapitalizarea societatii comerciale Alimentare SA de catre Danut Prisecariu". Anchetatorii au scos la iveala faptul ca afaceristul a incheiat doua contracte de consultanta, unul in nume personal si altul in numele Cortell Holdings Corporation Canada, "fara ca in realitate sa se desfasoare activitatea de consultanta si fara a exista documente justificative in acest sens".
In ceea ce priveste actele de coruptie, magistratii ancheteaza modul in care Prisecariu ar fi "determinat" functionari din cadrul Primariei Municipiului Iasi si consilieri locali, sa-i aprobe schimbul/concesionarea unor suprafete de teren necesare extinderii Magazinului Moldova.
Pentru toate aceste fapte, Danut Prisecariu ar putea fi acuzat de dare de mita, instigare la abuz in serviciu in forma calificata, evaziune fiscala, bancruta frauduloasa si utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.