Speculantii care au vandut bilete de 15 ori mai scumpe pentru meciul Romania-Olanda pot sa-si vada in continuare linistiti de treaba. Politistii nu au la indemana instrumente juridice ferme pentru a pune capat acestui fenomen, motiv pentru care activ

Speculantii care au vandut bilete de 15 ori mai scumpe pentru meciul Romania-Olanda pot sa-si vada in continuare linistiti de treaba. Politistii nu au la indemana instrumente juridice ferme pentru a pune capat acestui fenomen, motiv pentru care activitatile ilicite sunt in "floare". Vizibil deranjati de afirmatiile conducerii Federatiei Romane de Fotbal (FRF) privind slaba implicare a oamenilor legii in combaterea acestui gen de comert, Politia Romana a luat atitudine si reproseaza, la randul sau, faptul ca tot balciul a fost declansat de organizatorii evenimentului sportiv de astazi.
Scandalul izbucnit in aceste zile referitor la vanzarea biletelor la suprapret la meciul Rmania-Olanda a incins spiritele in Politie. Intr-un comunicat remis, ieri, redactiei, subalternii chestorului Dan Valentin Fatuloiu reclama o serie de neajunsuri care au contribuit la crearea haosului din ultimele zile din Bucuresti.
"Conform normelor legale in vigoare si recomandarilor FIFA si UEFA, organizatorii intalnirilor de fotbal au obligatia de a lua masuri stricte pentru controlul biletelor", precizeaza Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), mentionand ca distribuirea biletelor trebuia sa se faca esalonat, iar numarul de bilete vandute unei singure persoane sa fie limitat din start.
Nici mai mult, nici mai putin, politistii spun ca organizatorii sunt responsabili pentru orice consecinte negative ce decurg din distribuirea acestora si ca ar fi putut sa prevada din timp balciul care s-a creat. "Avand in vedere numarul redus de bilete ce pot fi puse in vanzare pentru acest meci, din cauza capacitatii reduse a stadionului si a experientei altor intalniri importante de fotbal desfasurate in acest loc, organizatorii puteau sa prevada ca vor aparea busculade la locul de vanzare si acte de specula si sa anunte din timp Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti pentru luarea masurilor de contracarare, insa acest lucru nu s-a facut", se arata in comunicat.

Bisnitarii nu pot fi pedepsiti

Cu alte cuvinte, in acest moment interventia Politia Capitalei este tardiva. Abia dupa ce s-au comercializat primele transe de bilete, dupa ce presa si televiziunile au vuit de materiale care prezentau modul defectuos de organizare, FRF a contactat Politia, cerandu-i sa intervina pentru a pune capat balamucului. Imediat, au fost organizate echipe de politisti de la Ordine Publica si Investigarea fraudelor, care actioneaza pentru mentinerea ordinii si prevenirea vanzarii la negru a biletelor de intrare la meci, in locurile comunicate de FRF.
"Din pacate, in prezent, Politia nu are la indemana instrumente juridice pentru combaterea ferma a acestui gen de fapte. Specula ca infractiune a fost dezincriminata din Codul penal, iar vanzarea cu suprapret nu mai este pedepsita", se spune in comunicat.
De asemenea, cei depistati ca vand bilete pentru intrare la competitii sportive sau spectacole de orice gen, indiferent daca o fac sau nu la suprapret, pot fi sanctionati conform prevederilor Legii nr. 12/1990 republicata privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite.
"Avand in vedere ca Romania a ratificat Conventiile si recomandarile Uniunii Europene referitoare la combaterea violentei in sport si regulile referitoare la securitatea pe stadioane, IGPR va propune Comisiei Nationale pentru Combaterea Violentei in Sport initierea unui act normativ pentru incriminarea acestui gen de fapte", mai spun politistii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.