Pana in anul 2010, Romania trebuie sa se alinieze obiectivelor prevazute in Strategia Lisabona pentru cercetare-dezvoltare, inclusiv alocarea a trei la suta din PIB acestui sector. Acesta este mesajul sub care s-a desfasurat, in perioada 22-23 martie
Pana in anul 2010, Romania trebuie sa se alinieze obiectivelor prevazute in Strategia Lisabona pentru cercetare-dezvoltare, inclusiv alocarea a trei la suta din PIB acestui sector. Acesta este mesajul sub care s-a desfasurat, in perioada 22-23 martie, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB), cea de-a IV-a editie a Forumului deschis pentru Inovare si Transfer Tehnologic.
Lansat la initiativa Ministerului Educatiei si Cercetarii si a Programului Guvernului German de Promovare Economica si Ocupare a Fortei de Munca in Romania (IBD/GTZ), forumul a beneficiat, anul acesta, de aportul organizatoric al CCIRB.
Interesul constant al organizatiei camerale pentru promovarea cercetarii si proiectarii, precum si a transferului tehnologic, a condus la abordarea acestor subiecte si cu ocazia altor manifestari pe care le-a organizat, cum sunt Forumul International de Investitii si Conferinta Dunareana, a precizat, in deschiderea evenimentului, Victor Babiuc, presedintele CCIRB. CCIRB este partener, de asemenea, in proiectele ROMNET-ERA si ROINT-ERA, in vederea atragerii IMM-urilor in proiecte finantate cu fonduri eurpene si a realizarii unei retele specializate care sa faciliteze incheierea unor parteneriate pe plan intern si international.
Prima zi a forumului s-a desfasurat sub genericul "Orientarea cercetarii catre necesitatile industriale", fiind abordate tematici precum succesul transferului tehnologic, managementul centrelor de transfer tehnologic si cercetarea dirijata de piata. Coordonatorul GTZ Romania, George Cristodorescu, a afirmat ca, desi pe plan global exista o deschidere foarte mare catre colaborare cu firme romanesti in domeniul IT&C, spiritul inovativ romanesc nu este valorificat suficient. Ideea a fost subliniata si de Michael Guth, reprezentant al companiei germane Zenit, care a precizat ca pentru Romania transferul tehnologic reprezinta o problema majora a activitatii de cercetare si inovare. Participantii au aratat, de asemenea, faptul ca in acest domeniu tara noastra se situeaza in urma majoritatii statelor europene, dar manifesta o tendinta de recuperare a decalajelor existente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.