Evaziunea fiscala va fi asimilata infractiunii si pedepsita cu inchisoare de la 6 luni pana la 20 de ani, in functie de valoarea prejudiciului, potrivit proiectului de lege pentru combaterea evaziunii fiscale elaborat de Agentia Nationala de Administ

Evaziunea fiscala va fi asimilata infractiunii si pedepsita cu inchisoare de la 6 luni pana la 20 de ani, in functie de valoarea prejudiciului, potrivit proiectului de lege pentru combaterea evaziunii fiscale elaborat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Actuala forma a actului normativ include in randul infractiunilor un numar de 15 fapte de evaziune fiscala, iar unele pedepse cu inchisoarea pot fi inlocuite prin amenda penala.
Cele mai usoare sanctiuni sunt aplicate pentru refuzul nejustificat de a prezenta evidenta contabila, in urma a trei somatii consecutive (6 luni - 3 ani) si in cazul degradarii sau instrainarii bunurilor sechestrate (6 luni - 1 an). Ambele pedepse pot fi inlocuite cu amenda penala intre 50 - 80 de milioane lei, in primul caz si 50 - 100 de milioane de lei pentru cea de-a doua fapta.
In categoria infractiunilor de evaziune fiscala se mai inscriu sustragerea de la control prin declararea eronata a sediului social sau a unui sediu social fictiv (3- 10 ani), precum si retinerea si nevarsarea de catre platitorii de obligatii fiscale a sumelor reprezentind impozite si contributii cu retinere la sursa (6 luni - 2 ani), care poate fi inlocuita cu amenda de la 100 - 500 de milioane lei.
Sactiunile maxime privesc un set de noua fapte de evaziune fiscala, iar pedepsele initiale pornesc de la 2 pana la 8 ani. In functie de valoarea prejudiciului, legea va stabili majorari ale acestor limite cu pana la 12 ani, astfel ca pedeapsa maxima poate atinge 20 de ani.
In aceasta categorie de fapte sunt incluse: exercitarea de activitati neautorizate, depunerea unor declaratii inexacte referitoare la operatiunile realizate, ascunderea obiectului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea evidentierii in actele contabile sau in alte documente legale a operatiunilor comerciale sau a veniturilor realizate, inregistrarea de operatiuni fictive, alterarea sau distrugerea actelor contabile, memorii ale aparatelor de taxat sau alte mijloace de stocare a datelor, tinerea unei contabilitati reale si alteia fictive, transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, precum si alte tranzactii efectuate in scopul diminuarii bazei de impozitare, cu incalcarea prevederilor legale, acte ilicite cu scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale. Pentru toate cele noua spete, instanta nu va putea aplica o amenda penala in locul pedepsei cu inchisoarea.
De asemenea, pentru prejudicii intre 10.000 de euro si 100.000 de euro se stabileste o pedeapsa cu inchisoare intre 3 si 10 ani, iar in cazul unei evaziuni intre 100.000 si 500.000 de euro, sanctiunea variaza intre 4 si 12 ani de inchisoare.
Pedepsele sunt majorate corespunzator intre 5 si 15 ani pentru sume de la 500.000 de euro la 1 milion de euro si ajung la 10 - 20 de ani in cazul unor prejudicii care depasesc un milion de euro.

Se pedepseste si tentativa

Proiectul de lege stabileste aceleasi pedepse si pentru tentativele privind evaziunile enumerate anterior. Instanta poate reduce la jumatate limitele pedepselor daca in timpul urmaririi penale sau a judecatii, pana la pronuntarea primei hotarari de condamnare, inculpatul achita integral prejudiciul cauzat. O reducere a pedepsei cu o treime se aplica si in cazul acoperirii prejudiciului in cursul judecatii de apel sau in recurs.
Nu vor putea fi aplicate reduceri de pedeapsa daca vinovatul a mai faptuit o infractiune de evaziune fiscala in ultimii 5 ani.
Pentru infractiunile de evaziune fiscala, magistratii pot decide si alte sanctiuni, pornind de la suspendarea activitatii pe o perioada de 1 - 3 ani, interdictia de a exercita acte de comert sau de asociere, pana la zece ani, pana la dizovarea societatii comerciale.
Legea pentru combaterea evaziunii fiscale reprezinta unul dintre angajamentele Guvernului Tariceanu, iar termenul limita pentru finalizarea legislatiei este 31 martie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.