Intr-un interviu publicat de International Herald Tribune, ministrul integrarii, Ene Dinga, a declarat ca multi dintre membrii UE considera ca Romania a promis deseori mult, dar a realizat putine lucruri, iar Bucurestiul trebuie sa schimbe aceasta pe
Intr-un interviu publicat de International Herald Tribune, ministrul integrarii, Ene Dinga, a declarat ca multi dintre membrii UE considera ca Romania a promis deseori mult, dar a realizat putine lucruri, iar Bucurestiul trebuie sa schimbe aceasta perceptie.
Citat de Mediafax, el s-a declarat constient ca sunt necesare eforturi sustinute pentru a convinge UE ca Romania poate face mai multe si poate vorbi mai putin in procesul de pregatire pentru aderare, in conditiile in care membrii Uniunii Europene dau dovada de scepticism in privinta unor viitoare extinderi ale organizatiei.
"Nu ceea ce spunem, ci ceea ce facem conteaza", a declarat Ene Dinga, intr-un interviu acordat la Bucuresti, adaugand ca este constient de perceptia existenta la Bruxelles. Dinga a mai spus ca Romania trebuie sa modifice modul in care este perceputa de Uniunea Europeana, in conditiile in care multe tari membre UE cred ca Romania a promis mult, dar a realizat putin. Recenta alegere a unui guvern de centru-dreapta care a promis aderarea in ianuarie 2007 pare sa-i fi impulsionat pe ministri sa se ocupe de cele mai presante probleme care preocupa UE - coruptia si independenta justitiei.
Acestea au fost cele mai grave probleme semnalate anul trecut in raportul Comisiei Europene. Raportul anual a aratat clar ca Romania nu face destul pentru a contracara coruptia si pentru a consolida aplicarea legii.
"Exista o discrepanta intre a spune <> si a aplica efectiv" a precizat Dinga, care are la dispozitie doar 21 de luni pentru a pregati Romania si pe cei 23 de milioane de romani pentru aderarea la UE. "De doua ori pe luna analizam tot ceea ce am spus ca ne angajam sa facem si trimitem rapoartele la Bruxelles", a spus el.
Comisarul european pentru Extindere, finlandezul Olli Rehn, trateaza cu seriozitate Guvernul condus de premierul Calin Popescu Tariceanu. "Noul Guvern din Romania are multa vointa politica de a realiza progrese in lupta impotriva coruptiei si in reforma judiciara", a declarat purtatorul de cuvant al lui Rehn, Krisztina Nagy. "Acum trebuie sa vedem vointa politica tradusa in actiuni concrete", a adaugat ea.
Dinga a afirmat ca in Parlament este discutata o noua legislatie, care va elimina imunitatea de care se bucura fostii ministri. La intrebarea daca tribunalele sunt suficient de independente pentru a organiza procese si pentru a aplica pedepse, Dinga a raspuns ca reformele care vor asigura independenta justitiei se afla in curs de aplicare, dar va fi nevoie de timp pentru crearea unei astfel de justitii.
"Nu se va intampla maine", a spus Dinga. "Rezolvarea problemei coruptiei si a justitiei inseamna rezolvarea problemei criminalitatii organizate, a unei economii subterane si a impactului acesteia asupra criminalitatii. Sunt atat de adanc inradacinate. Comportamentul se va modifica daca pedepsele sunt serioase si nu discrimineaza", a adaugat el.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.