O data cu schimbarea regimului politic, Ucraina isi intoarce privirile atat catre tarile Uniunii Europene, cat si catre statele candidate la aderare. De-a lungul istoriei, intre Romania si Ucraina s-au dezvoltat stranse relatii, mai ales in domeniul
O data cu schimbarea regimului politic, Ucraina isi intoarce privirile atat catre tarile Uniunii Europene, cat si catre statele candidate la aderare. De-a lungul istoriei, intre Romania si Ucraina s-au dezvoltat stranse relatii, mai ales in domeniul comercial si economic.
In acest scop functioneaza la Bucuresti Misiunea Economico-Comerciala, a carei principala activitate o reprezinta dezvoltarea relatiilor economice si comerciale dintre cele doua state. Misiunea Economico-Comerciala se axeaza pe promovarea intereselor investitorilor ucraineni pe piata romaneasca si atragerea companiilor romanesti pentru a investi in Ucraina.
Potrivit declaratiei sefului Misiunii Economico-Comerciala, Dr. Mykola S. Taranenko, relatiile comerciale ucraineano-romane se dezvolta dinamic. Astfel, in anul 2004, volumul comertului bilateral a fost de aproape un miliard de dolari SUA, depasind cu 57,1% volumul inregistrat la sfarsitul anului 2003. Potrivit datelor statistice din Romania, in ultimii cinci ani, acest volum a crescut de 5,7 ori (in 1999 cifra fiind de 169,4 milioane de dolari SUA).
Conform datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, la 1 februarie 2005, valoarea investitiilor ucrainene in Romania a atins cifra de 3148,5 mii de dolari, Ucraina urcand pe locul 67 in clasamentul investitorilor straini. In prezent, pe teritoriul Romaniei exista 235 de firme cu capital ucrainean. Pe langa acestea, exista companii care au investit prin intermediari, aceste actiuni nefigurand, insa, ca investitii ucrainene.
Una dintre prezentele ucrainene importante de pe piata romaneasca o reprezinta compania "Industrialny Soiuz Donbassa", care la sfarsitul anului 2004 a achizitionat 92,8% din actiunile companiei clujene "S.C. Fortpress CUG S.A.".
In urma acestei investitii, statul roman va primi suma de 4,2 milioane de euro. Achizitionarea companiei clujene nu va ramane un gest singular, compania din Donetsk intentionand achizitionarea altor companii romane.
In ceea ce priveste prezenta romaneasca pe teritoriul Ucrainei, conform datelor Comitetului de Stat pentru Statistica al Ucrainei, la 1 ianuarie 2005 volumul total al investitiilor romanesti se ridica la 2323,1 mii de dolari SUA. Cele 21 de companii cu capital integral romanesc isi desfasoara activitatea in domenii precum: industria de prelucrare - constructii de masini, chimie si petrochimie; domeniul financiar si comert, sau intermediere de comert.
In aceste cifre nu este inclusa si participarea romana la constructia Combinatului minier de imbogatire a minereurilor acide de la Krivyi Rih, care, din nefericire, nu a reusit sa obtina statutul oficial de investitie straina.
Conform statisticilor, participarea romaneasca la constructia acestui combinat se cifreaza in jurul sumei de 377,6 milioane de ruble, care in 1984 insemnau aproximativ 525 milioane de dolari. In ceea ce priveste deficitul comercial dintre cele doua state, care este defavorabil Romaniei, acesta se poate reglementa printr-o crestere a prezentei romanesti pe piata ucraineana.
Oamenii de afaceri ucraineni au aratat un deosebit interes fata de companiile din domeniul metalurgic, comert, constructii. Pe langa potentialul pe care il prezinta o piata de desfacere nesaturata, Romania fiind tara cu cel mai mare numar de locuitori din regiunea de sud-est a Europei, intrarea lor pe piata romaneasca a fost motivata si de faptul ca aceasta piata reprezinta o escala in drumul catre piata comunitara. Pe de alta parte, prin pozitia geografica pe care o ocupa, Ucraina ofera investitorilor romani acces la piata CSI.
In ciuda bunelor relatii comerciale dintre cele doua state, investitorii ucraineni se confrunta, inca, cu o serie de impedimente care impiedica o afluenta mult mai mare de capital. Astfel, potrivit declaratiei lui Mykola S. Taranenko, principalele obstacole sunt reprezentate de birocratia excesiva, de coruptie, de modificarile frecvente ale legislatiei si de unele aspecte ale regimului strainilor pe teritoriul Romaniei, existand perioade in care vizele de intrare se obtin mult prea greu. In ceea ce priveste reglementarea acestor probleme, exista, insa, semnale pozitive, care, adaugate la noul statut pe care Romania il va avea o data cu intrarea in Uniunea Europeana, vor duce, fara indoiala, la o dinamizare a schimburilor comerciale dintre cele doua state. Investitorii ucraineni caracterizeaza piata romaneasca drept fiind una dinamica si apreciaza rezultatele pozitive pe care le-a inregistrat Romania in ultima perioada.

Misiunea Economico-Comerciala isi desfasoara activitatea in cadrul Ambasadei Ucrainei la Bucuresti. Biroul Misiunii se afla pe strada Tuberozelor nr. 5, sector 1. Persoanele interesate se pot adresa Biroului la tel: (021)222.18.60, la fax: (021)222.64.40, prin e-mail: tem_ukr@itcnet.ro. Biroul pune la dispozitia celor interesati si site-ul www.ucraina.ro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.