Acum, cand Romania se afla, teoretic, pe ultima suta de metri din cursa integrarii in Uniunea Europeana, tot mai multe state europene apreciaza dezvoltarea si consolidarea pietei economice romanesti.
Dupa intrarea in Organizatia Natiunilor Un
Acum, cand Romania se afla, teoretic, pe ultima suta de metri din cursa integrarii in Uniunea Europeana, tot mai multe state europene apreciaza dezvoltarea si consolidarea pietei economice romanesti.
Dupa intrarea in Organizatia Natiunilor Unite, in anul 2004, si avand perspectiva aderarii la UE la inceputul anului 2007, piata economica romana cunoaste o solida dezvoltare macroeconomica consolidata de implementarea unor reforme structurale cheie, care au ca rezultat crearea climatului de stabilitate, care a constituit principalul impediment in atragerea de capital strain pe piata din Romania. Un alt motiv care atrage investitorii il reprezinta buna pregatire a fortei de munca din Romania, completata de valoarea scazuta a salariilor.
In ciuda unui usor declin inregistrat de valoarea schimburilor comerciale inregistrate anul trecut, care, conform statisticilor, s-a redus de la 170 de milioane de euro in 2003 la doar 141 de milioane in 2004, investitorii norvegieni considera ca relatiile comerciale si economice dintre cele doua state sunt foarte bune. Scaderea volumului comercial se datoreaza in principal declinului pe care l-a inregistrat Romania in domeniul exporturilor de nave si carene catre Norvegia. In plus, santierele navale detinute de companii norvegiene pe teritoriul Romaniei deservesc din ce in ce mai mult clienti din alte tari si mai putin pe cei din Norvegia.
Anul trecut s-a inregistrat o crestere de 40 % a volumului exporturilor Norvegiei fata de Romania (de la 30 de milioane de euro in 2003, la 42 de milioane de euro la sfarsitul anului 2004), domeniile principale ramanand aceleasi: utilaje, produse alimentare (produse din peste) si masini electrice. Valoarea importurilor din Romania a atins 100 de milioane de euro. In ultimul an, volumul exporturilor Norvegiei catre Romania a crescut cu 41%, in vreme ce volumul produselor importate din Romania a scazut cu 29%. Principalele sectoare de export ale Romaniei catre Norvegia sunt industria constructoare de nave, industria textila si industria mobilei.
Pana in acest moment, cele mai importante companii norvegiene pe piata romaneasca sunt reprezentate de grupul Aker/Kvaerner, care detine santiere navale in Tulcea si Braila, si o fabrica de prelucrare a otelului, in care sunt angajati peste 6000 de muncitori romani. O alta prezenta puternica pe piata romaneasca este ORKLA Foods International, companie aflata in plina expansiune, care a achizitionat in februarie 2005 fabrica "Ardealul".
Conform statisticilor oferite de Ambasada Regala a Norvegiei la Bucuresti, la sfarsitul anului 2002 existau 130 de companii cu capital mixt romano-norvegian. Pe langa industria constructoare de nave, oamenii de afaceri norvegieni sunt din ce in ce mai interesati de domenii precum energie, mediu, industria IT.
In ultima vreme s-a observat o crestere a investitiilor facute de Intreprinderile Mici si Mijlocii, care fie si-au deschis sedii de productie pe teritoriul Romaniei, fie au infiintat companii cu capital integral norvegian, scopul acestora fiind exportul de produse catre Norvegia.

Pentru detalii suplimentare despre mediile de afaceri din Romania si Norvegia, cei interesati se pot adresa Ambasadei Regale a Norvegiei, str. Dumbrava Rosie nr. 4, sector 2, Bucuresti, sau la tel: (021) 211.04.48 / (021) 210.02.74, fax: (021) 210.02.75, sau prin e-mail: emb.bucharest@mfa.no. Informatii suplimentare puteti avea si de pe site-ul http://www.norvegia.ro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.