O delegatie a Guvernului, condusa de ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, va pleca la Washington, la inceputul lunii aprilie, pentru a analiza cu expertii Fondului Monetar International evolutia veniturilor bugetare din acest an, a anuntat vi

O delegatie a Guvernului, condusa de ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, va pleca la Washington, la inceputul lunii aprilie, pentru a analiza cu expertii Fondului Monetar International evolutia veniturilor bugetare din acest an, a anuntat vicepremierul Adriean Videanu.
Potrivit sursei citate, negociatorii FMI vor reveni la Bucuresti la 16-17 aprilie, dupa sesiunea de primavara a Fondului, pentru validarea memorandumului suplimentar de politici economice.
Videanu a precizat ca Fondul Monetar International "are disponibilitatea" de a discuta despre un deficit bugetar mai mare de 0,4-0,5% din PIB, convenit initial.
"FMI are disponibilitatea sa discute cu noi si un 0,7%, si un alt nivel, dar pe baza argumentelor si fara ca echilibrul macroeconomic sa fie afectat.
Suntem intr-un proces de negociere, fara ca discutiile sa fie inghetate, si fiecare parte are disponibilitatea de a asculta. Cred ca vom gasi o solutie de echilibru", a spus Videanu, coordonator al negocierilor cu Fondul Monetar. El a dat asigurari ca Executivul nu va accepta "sub nici o forma" recomandarile Fondului privind majorarea cotei unice de impozitare si a taxei pe valoarea adaugata."Nu va ingrijorati, nu vom ceda. Nu vom intra in nici un compromis", a spus Videanu. In ceea ce priveste cota unica de impozitare, Videanu a aratat ca, in principiu, "tot ceea ce inseamna venituri ale populatiei", inclusiv dividendele, vor trebui impozitate, la un moment dat, cu 16%.

Discutiile cu Fondul, finalizate pana la jumatatea anului

Autoritatile romane spera ca discutiile cu reprezentantii FMI pentru evaluarile doi si trei ale acordului stand-by sa fie finalizate pana la mijlocul anului 2005, cand impactul reformelor fiscale si planurile de liberalizare a contului de capital vor putea fi evaluate intr-un mod adecvat.
Guvernul si expertii Fondului au apreciat ca este importanta elaborarea unui pachet de masuri fiscal-bugetare care vor consolida veniturile si care se vor axa mai putin pe diminuarea cheltuielilor.
Astfel, partea romana urmareste reducerea in continuare a contributiilor la asigurarile sociale, care sunt mentinute la un nivel foarte ridicat, acoperirea costurilor privind recalcularea pensiilor si onorarea angajamentelor privind lucrarile de infrastructura in urmatorii ani.
Guvernul va continua sa evalueze impactul recentelor diminuari de impozite, inainte de a decide cu privire la oportunitatea si natura unor noi reforme fiscale.
Un alt aspect discutat cu expertii FMI este ritmul recentei aprecieri a monedei nationale si efectul acesteia asupra competitivitatii exporturilor.
De asemenea, discutiile au in vedere accelerarea reformelor structurale, masurile pentru imbunatatirea guvernantei si a mediului de afaceri, incurajarea investitiilor productive si imbunatatirea nivelului de trai, arata un comunicat al Executivului.

Impozitul de 10% pe dobanzi, tranzactii mobiliare si valutare intra in vigoare de la 1 aprilie

De la 1 aprilie, castigurile rezultate din dobanzile bancare, vanzarea de actiuni pastrate in portofoliu mai putin de un an si din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen vor fi impozitate cu 10%, potrivit unor oficiali din cadrul Ministerului Finantelor Publice. Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitori, respectiv banci, la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, sau la momentul rascumpararii, in cazul instrumentelor de economisire.
Virarea impozitului pentru veniturile din dobanzi se va face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii sau rascumpararii. In situatia sumelor primite sub forma de dobanzi pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului se efectueaza la momentul platii. Castigurile rezultate din operatiunile de vanzare de actiuni vor fi impozitate cu 10% pentru titlurile instrainate inainte de un an de la cumparare si cu 1% daca valorile mobiliare sunt pastrate in portofoliu peste acest interval de timp. Atat pentru castigurile din vanzarea actiunilor, cat si pentru profiturile din speculatiile valutare, impozitele vor fi virate la bugetul de stat pana la data de 25 ale lunii urmatoare celei in care a fost retinut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.