Pretul petrolului brut a crescut, ieri, pana la un nou record, depasind pragul de 57 de dolari pe baril, la New York, pe fondul temerilor potrivit carora OPEC nu va putea furniza suficient titei, anul acesta, pentru satisfacerea cererii, relateaza Bl
Pretul petrolului brut a crescut, ieri, pana la un nou record, depasind pragul de 57 de dolari pe baril, la New York, pe fondul temerilor potrivit carora OPEC nu va putea furniza suficient titei, anul acesta, pentru satisfacerea cererii, relateaza Bloomberg. Cu o zi in urma, OPEC (Organizatia tarilor exportatoare de petrol) a majorat plafonul de productie cu 500.000 de barili pe zi, pana la 27,5 milioane de barili pe zi. Decizia marcheaza o schimbare de strategie pentru cartel, considera Paul Horsnell, directorul diviziei de cercetare in domeniul energiei din cadrul societatii Barclays Capital, din Londra. Acesta sustine ca astfel se vor acumula rezerve mari in cel de-al doilea semestru al anului, pentru a intampina cresterea semnificativa a consumului din cea de-a doua jumatate a anului.
Cotatia titeiului brut pentru livrare in aprilie a crescut pana la recordul de 57,05 de dolari pe baril, la bursa de marfuri din New York - acesta fiind cel mai mare pret din cei peste 20 de ani de tranzactii futures. La Londra, petrolul brut de tip Brent, pentru livrare in mai, a castigat 54 de centi pe baril, pana la 55,56 de dolari.
OPEC, ce raspunde de aproape 40 la suta din productia mondiala, estimeaza ca membrii cartelului au o capacitate excedentara de doua milioane de barili pe zi, volumul nefiind de ajuns pentru a compensa o eventuala suspendare a furnizarii de titei din Irak, Nigeria, Venezuela sau Rusia.
Condusa de China si Statele Unite, cererea mondiala ar putea creste anul acesta cu 2,2 la suta (1,8 milioane de barili pe zi), pana la nivelul record de 84,3 milioane de barili pe zi - potrivit Agentiei Internationale pentru Energie.
Pretul petrolului a crescut in 1974, dupa un embargo impus in urma razboiului arabo-israelian, si din 1979 pana in 1981, dupa ce Iranul a intrerupt exportul de titei. Astfel, in 1981, costul mediu al petrolului utilizat in rafinariile americane era de 35,24 de dolari pe baril - respectiv 75,71 de dolari, dupa cotatiile valutare de astazi.
Timp de 20 de ani, OPEC a majorat productia atunci cand preturile au crescut prea repede, asigurandu-se ca se pompeaza suficient titei pentru a se acoperi cererea globala. O astfel de crestere a productiei a avut loc si in 1991, atunci cand razboiul din Irak a fortat Irakul si Kuweitul sa opreasca productia. Acelasi lucru
s-a intamplat si dupa invazia americana in Irak, din martie 2003, cand productia din tara araba a scazut considerabil.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.