Doi afaceristi din Sfantu Gheorghe au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) pentru ca au folosit 67.000 de euro in alte scopuri decat cele prevazute de Programul de restructurare
industriala si reconve

Doi afaceristi din Sfantu Gheorghe au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) pentru ca au folosit 67.000 de euro in alte scopuri decat cele prevazute de Programul de restructurare
industriala si reconversie profesionala (RICOP). Cei in cauza sunt acuzati de faptul ca au schimbat destinatia fondurilor din bugetul general al Comunitatilor Europene, prezentand acte false pentru obtinerea acestora. Dosarul a fost trimis spre solutionare judecatorilor covasneni.
Procurorii PNA au dispus, ieri, punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a lui Teodor Laurentiu Rotaru si Veres Bela Bardocz, reprezentanti ai unei societati comerciale din municipiul Sfantul Gheorghe. Anchetatorii spun ca cei doi au beneficiat de o finantare nerambursabila in cadrul RICOP, in valoare de 67.000 de euro. Proiectul viza, pe de o parte, calificarea fortei de munca disponibilizate in judetele Covasna si Brasov, iar pe de alta parte, investitii in echipamente, tehnica de calcul si utilaje tehnologice. Procurorii spun insa ca in perioada ianuarie 2003 - martie 2004, autorii au folosit o serie de inscrisuri si documente inexacte si incomplete pentru a obtine prima transa de finantare de 33.500 de euro. Cand s-au vazut cu banii in cont, Rotaru si Bardocz au intrebuintat o mare parte din suma pentru plata salariilor unor persoane care nu aveau contracte de munca incheiate cu societatea beneficiara a fondurilor nerambursabile. De asemenea, spatiile, mijloacele fixe si obiectele de inventar necesare implementarii programului apartineau unei alte firme reprezentate de cei doi, fara a exista insa un transfer legal intre cele doua societati.

Tranzactii fictive in Seychelles

Cea mai evidenta activitate infractionala a celor doi are, insa, ca obiect modul de achizitionare a unor utilaje tehnologice pe care Rotaru le-a raportat ca fiind cumparate din fondurile RICOP. In realitate, societatea a beneficiat de un contract de credit cu dobanda subventionata, acordat Intreprinderilor Mici si Mijlocii din bugetul asigurarilor pentru somaj. Cu toate acestea, pentru a crea o aparenta legalitate a procurarii utilajelor, escrocii au organizat o licitatie la care au participat trei firme, toate aflate sub controlul lor. In incercarea de a acoperi aceste manevre frauduloase, Rotaru a transferat la societate o serie de utilaje achizitionate cu mult timp inainte de la un off-shore din statul Seychelles (al carui reprezentant in Romania era tot el), raportand insa ca au fost platite din fonduri comunitare. "Din materialul probator a reiesit ca Rotaru a indus in eroare persoanele cu drept de monitorizare si control a finantarii nerambursabile RICOP. El a schimbat in mod repetat destinatia banilor si a utilizat ilegal fondurile in scopuri personale. La randul sau, Bardocz l-a ajutat in savarsirea ilegalitatilor prin intocmirea si semnarea unor documente de achizitie fictiva a utilajelor necesare proiectului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.