Coruptia din Romania poate fi o cauza pentru amanarea semnarii Tratatului de aderare la Uniunea Europeana sau poate, eventual, sa activeze ulterior clauza de salvgardare, sustin reprezentantii Transparency International (TI).
"Problema este ca
Coruptia din Romania poate fi o cauza pentru amanarea semnarii Tratatului de aderare la Uniunea Europeana sau poate, eventual, sa activeze ulterior clauza de salvgardare, sustin reprezentantii Transparency International (TI).
"Problema este ca toate domeniile in care Romania <> in vederea conformarii pentru aderarea la UE sunt afectate de coruptie. Nu poti avea o Justitie impartiala atat timp cat exista coruptie, nu poti avea un mediu concurential de afaceri atat timp cat in respectivul sistem economic exista coruptie. Dupa opinia noastra coruptia impiedica bunul mers in domeniile sensibile ale negocierii cu UE", a declarat ieri, citat de Mediafax, expertul in politici anticoruptie al TI Romania, Codru Vrabie.
Intr-un raport dat ieri publicitatii, Transparency International a studiat cele mai importante evolutii ale fenomenului coruptiei, pe plan legislativ, institutional si politic, analiza vizand anul 2004. Realizatorii studiului s-au axat, in special, pe studierea modului in care legislatia romana a reglementat conflictele de interese, imunitatile si felul in care partidele au dezvoltat si propus politici anticoruptie.
Prezentand situatia in amanunt, reprezentantii TI sustin ca adoptarea, in 2003, a legii care reglementeaza conflictul de interese a reprezentat "un pas inainte", insa anumite prevederi ale sale au fost vehement contestate. In plus, "fragmentarea institutionala" - atribuirea catre un numar mare de institutii de control a unor prerogative in aplicarea legii - a constituit un obstacol in punerea in practica a legii.
Activitatea anticoruptie desfasurata de partidele politice in anul 2004 este calificata de reprezentanti TI ca fiind "mai degraba dezamagitoare". Astfel, in luna iauarie a anului trecut, TI Romania a constatat ca partidele parlamentare nu aveau inca pregatita vreo strategie de politica publica anticoruptie, desi "tema coruptiei se anunta ca fiind una dintre cele mai fierbinti" in dezbaterile electorale ulterioare.
Raportul national asupra coruptiei a fost elaborat de patru experti ai TI Romania: Oana Zabava, Adrian Savin, Victor Alistar si Codru Vrabie. Studiul a fost finantat de Ministerul Federal German de Externe si Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est si sprijinit de Fundatia pentru o Societate Deschisa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.