Visul Aliantei PNL-PD de a schimba raportul de forte din unele consilii locale s-ar putea indeplini, in cazul in care Parlamentul va adopta un proiect de lege depus ieri la Camera Deputatilor de Partidul Democrat.
Trei deputati PD, Ioan Oltean

Visul Aliantei PNL-PD de a schimba raportul de forte din unele consilii locale s-ar putea indeplini, in cazul in care Parlamentul va adopta un proiect de lege depus ieri la Camera Deputatilor de Partidul Democrat.
Trei deputati PD, Ioan Oltean, Augustin Zegrean si Daniel Buda, au redactat o initiativa legislativa de modificare a legii de organizare si functionare a autoritatilor colectivitatilor locale, astfel incat eliberarea din functie a viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene sa se faca prin votul majoritatii consilierilor in functie.
Legea insa nu beneficiaza de sustinerea ministrului Administratiei si Internelor, vicepresedintele PD, Vasile Blaga, care a afirmat, ieri, ca nu sustine un asemenea proiect, pentru ca ar crea o instabilitate la nivelul consiliilor. In cazul in care acest proiect ar fi aprobat, considera Blaga, am putea asista la o avalansa de demiteri la nivelul CJ-urilor, majoritatea alesilor locali putand schimba in serie conducerea institutiilor.
Legea in vigoare prevede ca pentru eliberarea acestora din functie este nevoie de votul secret a doua treimi din numarul consilierilor in functie. In plus, legea conditioneaza exprimarea votului de revocare a presedintilor si vicepresedintilor Consiliilor Judetene de existenta unor hotarari judecatoresti irevocabile. Referitor la functionarea Primariei Bucurestiului, deputatii au propus ca in fiecare sector primarul sa fie ajutat de doi viceprimari. Conform legii care se va aplica dupa alegerile locale din acest an, conducerea primariilor de sectoare este asigurata de un primar si un viceprimar.

Ultimatum pentru PUR

De altfel, tot ieri, la sediul Guvernului a avut loc o intalnire a liderilor coalitiei de guvernamant, cu ocazia careia PUR a primit un ultimatum pana saptamana viitoare sa semneze protocoalele de colaborare in teritoriu. In urma reuniunii s-a stabilit "de principiu" ca nici un reprezentant al PSD nu va fi sustinut la nivelul Administratiei locale.
In majoritatea judetelor, aceste protocoale au fost deja incheiate sau sunt aproape de finalizare, cu exceptia a sapte cazuri - intre care Arad, Harghita, Covasna, Alba, Maramures - unde mai exista inca probleme, care se vor rezolva in perioada urmatoare, a declarat presedintele interimar al PD, Emil Boc. "In acele judete fie nu s-au intalnit pana acum liderii locali, fie a fost vorba de mici dispute la nivel local", a precizat Boc. In cazul in care pana saptamana viitoare nu se va incheia acest proces, va exista "o interventie" din partea liderilor de la centru, reprezentantii din teritoriu urmand sa vina la Bucuresti pentru a discuta cu membrii Consiliului de conducere al coalitiei, a mai spus Boc.

Ingerinta presedintilor CJ in administrarea bugetelor, eliminata

La randul lor, senatorii din Comisia de Buget din Senat au votat un amendament la Legea finantelor publice locale, prin care se elimina ingerinta politica a presedintilor CJ in administrarea bugetelor locale.
Potrivit senatorului PD Maria Petre, respectivul amendament desfiinteaza "comisia-fantoma", cu care primarii ar fi trebuit sa negocieze, formata din presedintele CJ, prefectul, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice si trei reprezentanti ai judetului desemnati de Asociatia Municipiilor din Bucuresti, Asociatia Oraselor din Romania si Asociatia Comunelor din Romania. Potrivit Ordonantei nr. 9/2005, se maresc cotele de impozit pe venit de la 63 la suta la 82 la suta pentru autoritatile Administratiei publice locale, pentru a compensa golul de venituri care ar putea fi creat de cota unica la bugetele locale.
Sumele vor merge in proportie de 47 la suta direct la comune, orase, municipii, 13 la suta direct la bugetul propriu al Consiliului Judetean si 22 la suta la Consiliul Judetean pentru echilibrarea bugetelor locale, astfel: 25 la suta pentru bugetul judetului, iar 75 la suta se acorda pe criteriile capacitate financiara (30 la suta), suprafata (30 la suta), populatie (25 la suta), alte criterii (15 la suta).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.