Procedurile birocratice si greoaie, informatiile insuficiente sau neadecvate si lipsa de transparenta in aplicarea procedurilor de evaluare a proiectelor sunt principalele dificultati intampinate de Intreprinderile Mici si Mijlocii in accesarea fondu

Procedurile birocratice si greoaie, informatiile insuficiente sau neadecvate si lipsa de transparenta in aplicarea procedurilor de evaluare a proiectelor sunt principalele dificultati intampinate de Intreprinderile Mici si Mijlocii in accesarea fondurilor nerambursabile. Potrivit unui sondaj realizat de catre Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) in randul a 900 de IMM-uri din intreaga tara, peste 52 la suta dintre repondenti considera ca accesul la finantarea nerambursabila din partea Uniunii Europene si altor surse este ingradit de procedurile birocratice si greoaie.
Prezent la publicarea rezultatelor sondajului, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a apreciat ca birocratia la accesarea fondurilor nerambursabile este o necesitate.
"Trebuie sa dovedim ca banii contribuabililor europeni au fost cheltuiti cum trebuie. Trebuie sa dovedim acest lucru Comisiei Europene, Parlamentului European si Curtii de Conturi Europene, de aceea nu avem o alta optiune, trebuie sa avem o procedura stricta", a precizat Scheele.
In opinia sa, intreprinderile ar trebui sa se concentreze mai mult pe eficientizarea activitatii si mai putin pe extinderea capacitatilor.
"Foarte putine fonduri sunt destinate pentru a eficientiza consumul energetic, de exemplu. Aceasta este o investitie care se poate amortiza in 1,5 - 2 ani. Firmele trebuie sa investeasca pentru a fi mai atractive, mai competitive", a mai spus Scheele.
Mai mult, oficialul european a mentionat ca o atentie deosebita trebuie acordata investitiilor in mediul rural.
"Daca Romania vrea sa aiba o agricultura eficienta si mai competitiva, daca nu vrem saracie in zona rurala este nevoie de investitii in aceasta zona. IMM-urile ar trebui sa se gandeasca mai mult la oportunitatile oferite de programul SAPARD", a explicat Scheele.

Nicolescu: Sunt alocate putine fonduri, avem nevoie de bani, dar nu ii folosim

Un procent important dintre intreprinzatorii care au facut obiectul sondajului, respectiv 32,7 la suta, au accesat fonduri europene sau nationale de finantare a IMM-urilor. "In Romania exista practic un paradox, sunt alocate putine fonduri, avem nevoie de bani, dar nu ii folosim", a declarat, ieri, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Potrivit anchetei, motivul principal invocat de IMM-uri ca piedica in obtinerea de fonduri nerambursabile este faptul ca aceste programe de finantare nu se adreseaza Intreprinderilor Mici si Mijlocii, opinie impartasita de 62,1 la suta dintre repondenti. Analizand situatia IMM-urilor care au accesat fondurile nerambursabile pe clase de marime, se constata ca intreprinderile mijlocii au accesat in cea mai mare masura fonduri nerambursabile - 42,86 la suta din totalul celor intervievati. Intreprinderile mijlocii sunt, in general, mai informate si, de asemenea, au o putere financiara mai mare, fiind capabile sa cofinanteze proiectele pentru care solicita finantari nerambursabile. Potrivit celor intervievati, IMM-urile care activeaza in industrie si servicii au beneficiat in cea mai mare parte de astfel de finantari, 41,4 la suta si, respectiv, 39,29 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.