Consumatorii casnici vor achita, de la 1 aprilie, un abonament pentru gaze naturale intre 4.500 de lei pe zi, pentru locuintele individuale, si 12.000 lei pe zi, pentru asociatiile de locatari, la care se adauga pretul gazelor furnizate in functie de

Consumatorii casnici vor achita, de la 1 aprilie, un abonament pentru gaze naturale intre 4.500 de lei pe zi, pentru locuintele individuale, si 12.000 lei pe zi, pentru asociatiile de locatari, la care se adauga pretul gazelor furnizate in functie de consum si de societatea de distributie.
Astfel, daca au un consum care nu depaseste 2.400 metri cubi/an si sunt in aria de distributie a societatii Distrigaz Nord, persoanele fizice vor plati un abonament de 4.500 lei/zi la care se adauga costul gazelor naturale, al caror pret de livrare pentru aceasta companie este de 4.808.290 lei pe mia de metri cubi.
Daca un consumator casnic ce nu depaseste aceasta valoare anuala este arondat societatii de distributie Distrigaz Sud, va plati un abonament similar, insa pretul gazelor naturale care ii vor fi livrate se situeaza la un nivel mai mare, de 5.117.481 de lei/1.000 metri cubi.
In aceasta categorie de consum se incadreaza, de obicei, locuintele individuale si unele locuinte comune, precum si casele care utilizeaza gaze naturale pentru alte scopuri decat pentru incalzire.
Astfel, valoarea facturii pentru un abonat casnic din aceasta categorie de consum (2.400 mc/an) va creste de la 1 aprilie cu circa 19 la suta daca este arondat societatii Distrigaz Nord si cu 25 la suta daca este in aria de distributie a Distrigaz Sud.
Blocurile de locuinte au, in general, un consum care depaseste aceasta valoare, astfel ca intra in urmatoarea categorie de consum, intre 2.400 si 12.400 metri cubi pe an. Pentru aceste blocuri, abonamentul va fi de 10.000-12.000 lei pe zi, costul urmand sa fie achitat de asociatia locatarilor.

Diferente de cost pentru intretinerea conductelor

Presedintele Autoritatii de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Stefan Cosmeanu, a explicat ca diferentele de pret dintre cele doua societati rezulta din costurile diferite pe care acestea le inregistreaza la administrarea retelelor de distributie.
"Un kilometru de conducta din Bucuresti se intretine cu costuri mult mai mari decat un kilometru de conducta de la sat sau dintr-un oras mai mic", a spus Cosmeanu, care a aratat ca, pentru a repara o conducta dintr-un oras mare, se adauga o serie de costuri legate de autorizarea costructiilor, precum si repararea asfaltului acolo unde s-au facut interventii.
Oficialii ANRGN au prezentat, vineri, noua metodologie de tarifare a gazelor naturale ce va fi aplicata de la 1 aprilie.
Potrivit documentului, factura de gaze naturale a unui consumator va fi alcatuita dintr-o componenta fixa (abonament) si una variabila (cantitatea de gaze naturale consumata).
Pentru calcularea abonamentului, ANRGN a stabilit sase categorii de consumatori, in functie de cantitatea de gaze naturale livrata catre acestia.
Pretul reglementat al gazelor naturale furnizate de o firma de distributie este acelasi pentru toate categoriile de consumatori pe care aceasta ii deserveste, dar abonamentul este diferit in functie de categoria in care clientul respectiv se incadreaza. Pretul se situeaza intre 4.741 lei/metru cub si 5.822 lei/metru cub.
Astfel, prima grupa cuprinde circa doua milioane de consumatori, ceea ce inseamna majoritatea consumatorilor casnici, cu un consum de pana la 2.400 metri cubi/an. Acestia vor achita un abonament cu o valoare cuprinsa intre 3.700 de lei/zi si 4.500 de lei/zi, in functie de societatea de distributie la care sunt arondati.
A doua categorie include consumatorii cu un volum anual situat intre 2.400 metri cubi si 12.400 metri cubi, care vor plati un abonament de 10.000 lei/zi pana la 12.000 lei/zi. Aici se incadreaza unii consumatori rezidentiali mici (scoli, institutii publice), firme mici, blocurile de locuinte si unii consumatori casnici. Daca sunt arondati la Distrigaz Nord si Distrigaz Sud clientii din aceasta categorie vor achita valoarea maxima a abonamentului, la care se adauga costul gazelor naturale, de 4.808.290 lei/1.000 metri cubi pentru prima companie amintita si, respectiv, de 5.117.481 de lei/1.000 metri cubi pentru cea de-a doua.
In a treia categorie intra consumatori rezidentiali mari, firme, blocurile foarte mari care nu au contoare pentru fiecare scara si consumatorii industriali mici. Acestia au un consum situat intre 12.400 metri cubi/an si 124.000 metri cubi/an. Abonamentul ce le revine se situeaza intre 37.000 lei/zi si 120.000 de lei/zi. La Distrigaz Nord va fi perceput un abonament de 80.000 lei/zi, in timp ce la Distrigaz Sud valoarea abonamentului va fi de 120.000 de lei/zi.
A patra categorie stabilita de ANRGN include consumatori industriali care au un necesar anual de la 124.000 metri cubi pana la 1.240.000 metri cubi. Pentru acestia abonamentul se ridica de la 225.000 lei/zi pana la 995.000 lei/zi. Daca apartin de Distrigaz Sud vor plati 750.000 lei/zi abonament, iar la cealalta mare distributie de gaze naturale vor achita 675.000 lei/zi.

Consumatorii industriali ar putea cumpara mai ieftin

Ultimele doua grupe includ marii consumatori industriali de gaze naturale, cu un necesar de peste 1,24 milioane de metri cubi pe an. Pentru acestia, abonamentul este fixat intre 4.317 lei/zi si 12.359 de lei/zi. La Distrigaz Nord si la Distrigaz Sud valoarea abonamentului va fi in jurul valorii de 6.500 de lei/zi, cu diferente de cateva sute de lei intre cele doua companii.
Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, a declarat, joi, ca Guvernul analizeaza posibilitatea formarii unui cos la gaze pentru marii consumatori, carora sa li se livreze mai multe gaze din productia interna, ceea ce ar face ca pretul platit sa fie mai mic.
Potrivit oficialilor ANRGN, cresterea medie a facturii la gaze naturale va fi de 20 la suta, de la 1 aprilie. Aceasta majorare se datoreaza unei ridicari accentuate a pretului gazelor importate, precum si marirea costului gazelor din productia interna la o medie de 90 dolari/1.000 metri cubi in acest an, conform angajamentelor asumate cu institutiile internationale. In aceasta valoare intra si abonamentul, iar toate preturile enumerate nu contin TVA. Cea mai mare crestere este la consumatorii casnici, in timp ce clientii industriali cu un necesar mai mare de 12.400.000 metri cubi/an vor avea o factura cu 7,9 la suta mai mare la Distrigaz Nord si cu 14,2 la suta la Distrigaz Sud.
Cele doua companii acopera 97 la suta din cantitatile de gaze naturale furnizate in regim reglementat.
O familie care are un consum anual de 1.200 metri cubi plateste in prezent o factura de 6.224.940 de lei, iar de la 1 aprilie aceasta valoare va creste cu circa 19 la suta, pana la 7.402.500 de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.