Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a elaborat un adevarat ghid pentru proprietarii de masini vechi care vor sa se inscrie in Programul de Innoire a Parcului Auto. Potrivit legislatiei, pot accede in acest program numai proprietarii per
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a elaborat un adevarat ghid pentru proprietarii de masini vechi care vor sa se inscrie in Programul de Innoire a Parcului Auto. Potrivit legislatiei, pot accede in acest program numai proprietarii persoane fizice care isi caseaza masinile mai vechi de 12 ani, in schimbul carora primesc de la stat 30 de milioane de lei, si isi cumpara alt autoturism nou. Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) va intocmi o lista cu producatorii validati, de unde proprietarii isi pot cumpara masini noi. Proprietarii se vor putea inscrie pe listele unui singur producator validat, de la care va solicita o Nota de Acceptare, ce reprezinta inscrierea in program. Pentru completarea Notei de Acceptare sunt necesare certificatul de inmatriculare al autoturismului uzat si actul de identitate. Nota de Acceptare este valabila 30 de zile calendaristice, fara a depasi data de 25 august 2005. Proprietarul pierde dreptul de a participa la program daca nu depune documentele necesare la producatorul validat in termenul stabilit.
In etapa a doua, proprietarul se va duce cu masina uzata la societatile autorizate pentru casare (n.r. - tip REMAT), inscrise pe lista publicata pe pagina de Internet a AFM (www.afm.ro). Autoritatile atrag atentia ca proprietarii trebuie sa pastreze placutele de inmatriculare ale masini casate si Nota de Acceptare, ce trebuie prezentata la REMAT. Proprietarii vor primi bani si de la REMAT pentru masina casata - suma platita in mod obisnuit pentru achizitionarea ca deseu a tipului de autoturism respectiv. In etapa a treia, proprietarii vor trebui sa legalizeze cate o copie dupa certificatul de inmatriculare si dupa certificatul de predare la REMAT pentru ca originalele vor ramane la Serviciul de inmatriculari atunci cand se radiaza din circulatie autoturismul casat.
Dupa ce sunt indeplinite aceste etape, proprietarii se prezinta la producatorul validat cu actul de identitate; copia legalizata a certificatului de inmatriculare al autoturismului uzat; copia legalizata a certificatului de predare la REMAT; certificatul de radiere al autoturismului uzat, in original; dupa caz, actul de succesiune, copie legalizata, la care se adauga declaratia notariala din partea celorlalti mostenitori prin care persoana respectiva poate beneficia de program; Nota de Acceptare. In continuare, procedura se desfasoara conform unei operatiuni de vanzare-cumparare in conditii normale. Autoturismul nou poate fi cumparat si in rate, dar nu este permis leasing-ul.
Proprietarii persoane fizice se pot inscrie in Progarm dupa ce se intocmeste lista cu producatorii validati, oficialii MMGA estimand ca programul va debuta la jumatatea lunii aprilie. Proprietarii pot participa o singurata la acest Program, cu o singura masina uzata. Programul nu se aplica retroactiv. Autoritatile atrag atentia ca plata impozitului auto este obligatorie pana in momentul radierii din circulatie. In plus, suma de 30 milioane de lei nu va fi incasata direct de persoana care achizitioneaza autoturismul, ci se va scadea din pretul de cumparare al noii masini.
Persoana fizica beneficiara a Programului trebuie sa fie proprietarul masinii ce se caseaza si are domiciliul sau resedinta in Romania. Autoturismul uzat trebuie sa fie inmatriculat in Romania; sa contina cumulativ componentele esentiale: grup motopropulsor, tren de rulare, caroserie, sasiu, catalizator sau echipamente electronice de gestionare a functiilor vehiculului, daca acestea au fost prevazute din constructie; sa aiba o vechime de cel putin 12 ani si sa fie functional.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.