Procurorii Sectiei a II-a din cadrul PNA l-au audiat ieri pe Ilie Mihai, vicepresedinte al BCR, si au dispus totodata inceperea urmaririi penale impotriva acestuia sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la acordare de credite in necon

Procurorii Sectiei a II-a din cadrul PNA l-au audiat ieri pe Ilie Mihai, vicepresedinte al BCR, si au dispus totodata inceperea urmaririi penale impotriva acestuia sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la acordare de credite in neconcordanta cu legislatia in vigoare si normele financiar-bancare, asociere in vederea comiterii de infractiuni si complicitate la inselaciune, toate in forma continuata, ne-au declarat surse judiciare.
Potrivit acestora, in cursul anchetei s-a constatat faptul ca vicepresedintele BCR, impreuna cu alte persoane cu functii de conducere, decizie si control in cadrul BCR au contribuit, in mod intentionat, la crearea, organizarea, planificarea si desfasurarea activitatii de creditare in conditii nelegale sau cu incalcarea normelor de creditare bancara in cadrul BCR Sucursala Novaci, jud. Gorj, si Sucursalele Sectoarelor 4 si 6 ale BCR Bucuresti.
In sarcina vicepresedintelui BCR, anchetatorii au retinut ca, folosindu-se de calitatea si functia avuta in cadrul bancii si prin intermediul altor directii din banca aflate in subordine, Ilie Mihai a avut posibilitatea cunoasterii in permanenta a tranzactiilor bancare efectuate de cele cinci societati comerciale reprezentate de Mathyas Gabriel Viorel si aflate in stransa legatura cu societatile comerciale din judetul Valcea, reprezentate de Ion Marin, societati a caror creditare s-a facut prin intermediul BCR Sucursala Novaci, judetul Gorj.

Varful piramidei

Contactat telefonic, procurorul-sef al Sectiei a II-a a PNA ne-a declarat ca dosarul BCR Novaci este una dintre cele mai complexe cauze aflate in lucru.
"Procurorii au mers pe urma banilor, respectiv a celor 2.000 miliarde lei acordati unei Sucursale din Gorj de centrala BCR in perioada 2002 - aprilie 2003. Noi nu ne-am oprit la simpli functionari bancari, am mers spre varful piramidei, iar cercetarile nu se opresc aici. Arat ca am fost sprijiniti atat de Directia de Supraveghere din BNR, cat si de conducerile Bancii Comerciale Romane, si RIB, care ne-au pus la dispozitie toate datele si actele solicitate. Aceste banci sunt reprezentative, puternice in sistemul bancar romanesc si impreuna cu reprezentantii acestora am luat masuri pentru acoperirea prejudiciilor si rambursarea creditelor", a mai afirmat Alexandru Chiciu.

Furtuna a pornit in februarie

Amintim ca, la sfarsitul lunii februarie, Mihai Hajdu, directorul Sucursalei BCR Sector 6 Bucuresti, Elena Mogoi, contabil-sef si membru al Comitetului Director al bancii, Maria Gologan, jurist si membru al Comitetului Director, Virginica Voicu, sef serviciu credite si membru al Comitetului Director si pe Luminita Rais, ofiter de credite, au fost pusi oficial sub acuzare de procurori, acuzati fiind de acordare a unor credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, neurmarirea destinatiilor pentru care acestea au fost contractate, complicitate la inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Aceste fapte ar fi fost comise in legatura cu modul de aprobare a 291 de credite, in valoare totala de peste 1.200 miliarde lei. Intreaga activitate infractionala ar fi avut drept scop favorizarea unor societati comerciale reprezentate de omul de afaceri bucurestean Gabriel Viorel Matyas.
La inceputul acestei saptamani, a fost pus oficial sub acuzare fostul director al Directiei de Metodologie si Managementul Riscului din Centrala Bancii Comerciale Romane, Laurentiu Treapat, in legatura cu acordarea preferentiala de credite catre oameni de afaceri. Procurorii au declansat urmarirea penala impotriva lui Mihai Laurentiu Treapat pentru complicitate la acordare de credite cu incalcarea normelor bancare si a legislatiei, complicitate la inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni.
In aceeasi zi, directorul Mihaela Staicovici, adjunctul sau Clara Popescu, seful serviciului credite Gabriela Panu si contabilul-sef Maria Radescu, din cadrul BCR Sector 4 Bucuresti, au fost acuzati de acordare nelegala de credite, nerespectarea normelor bancare si asociere in vederea comiterii de infractiuni, precum si complicitate la inselaciune.

BCR a sesizat autoritatile in 2003

Ancheta are legatura si cu activitatile pentru care au fost pusi sub acuzare un fost vicepresedinte si alti sase inalti functionari ai Romanian International Bank (RIB). Potrivit surselor judiciare citate, activitatea din sucursalele RIB a fost in stransa legatura cu alte unitati bancare, precum si cu sucursala Bancii Comerciale Romane Novaci - Gorj, prin conturile carora societatile comerciale reprezentate de Gabriel Mathyas si Ion Marin (trimis deja in judecata de PNA in alte doua dosare penale - n.r.) au efectuat, planificat si organizat in mod repetat insemnate plati, transferuri, ridicari si depuneri de numerar, in interesul unuia sau al altuia.
Frauda de la Novaci a fost depistata de BCR inca din anul 2003 si trimisa institutiilor abilitate sa ancheteze acest caz, cu rezolvarea unui prejudiciu de aproximativ 788 de miliarde de lei. In acelasi timp, banca a continuat demersurile legale pentru recuperarea sumelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.