Romania a facut pasi importanti pentru a deveni membru al OECD, dar decizia finala va fi una politica, a declarat, ieri, Declan Murphy, director al OECD Investment Compact pentru Europa de Sud-Est.
"Pentru a fi membru al OECD, trebuie sa respe

Romania a facut pasi importanti pentru a deveni membru al OECD, dar decizia finala va fi una politica, a declarat, ieri, Declan Murphy, director al OECD Investment Compact pentru Europa de Sud-Est.
"Pentru a fi membru al OECD, trebuie sa respecti standardele acestei organizatii, restul este o decizie politica a membrilor. Romania este tara care a facut cele mai mari eforturi in aceasta directie, in aceasta regiune", a declarat Murphy.
Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) au gazduit, ieri, lansarea oficiala a Raportului privind Evaluarea Performantelor Politicii Intreprinderii (EPPA) din Romania. La eveniment au participat George Copos, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, Declan Murphy, director al OECD Investment Compact pentru Europa de Sud-Est, Onno Simons, director adjunct al Delegatiei Comisiei Europene in Romania.
"Daca Romania va exploata la maximum oportunitatile din acest sector, IMM-urile vor deveni motorul economiei romanesti. Fara exceptie, in toate tarile UE, IMM-urile reprezinta un astfel de motor. In Uniunea Europeana, exista 25 de milioane de IMM-uri care au 100 de milioane de angajati. Cu toate ca Romania creste mult mai repede decat UE, numarul IMM-urilor din aceasta tara este mult sub media din UE", a declarat Onno Simons.
Directorul adjunct al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti a precizat ca nu se indoieste de faptul ca Romania dispune de o forta de munca foarte bine pregatita si de manageriatul adecvat, dar este necesara o infrastructura foarte bine pusa la punct pentru ca acestea sa functioneze la o capacitate normala.
"In plus, este necesara o mai mare transparenta din partea Guvernului, si trebuie rezolvata problema coruptiei. In Romania sunt legi, insa acestea nu se aplica. In trecut, devenise un obicei schimbarea frecventa a legislatiei fara avertisment si adeseori fara consultari. Aici trebuie sa imi fac mea culpa, multe dintre aceste schimbari au fost cerute de Uniunea Europeana. IMM-urile au fost afectate, intrucat acestea sunt, in general, mai sensibile la schimbarile de natura legislative", a declarat Simons.
Oficialul european a precizat ca bancile sunt, astazi, mai deschise decat in trecut, dar ca mai sunt probleme privind accesarea creditelor de catre IMM-uri, si ca pregatirile pentru aderare ar trebui sa reprezinte o prioritate in politica sectorului IMM.
"Suntem aici pentru a va ajuta, dar nu putem decat sa sprijinim un proces in curs de desfasurare", a precizat Simons.

Piata energiei electrice, liberalizata 80 la suta de la 1 iulie

Piata energiei electrice din Romania va fi liberalizata in proportie de 80 la suta, de la 1 iulie 2005, a declarat, ieri, Codrut Seres. Acest lucru va permite Guvernului sa respecte obligatiile asumate in fata organismelor financiare, conform carora piata trebuie liberalizata in proportie de 100 la suta incepand cu 1 ianuarie 2007, precum si achizitionarea de energie electrica de pe piata de catre consumatorii industriali, nemultumiti de aplicarea tarifului binominal.
Ministrul a mai precizat ca au fost depistate o serie de nereguli la anumite societati comerciale de stat, care au stocuri suspect de mari de produse (cabluri, becuri, intrerupatoare), in urma unor licitatii la fel de dubioase desfasurate in 2004. Seres a dat ca exemplu Electroserv, societate anchetata, in prezent, de Corpul de control al ministrului.
Ministrul a mai precizat, de asemenea, ca Guvernul ia in calcul formarea unui cos pentru marii consumatori de gaze naturale, carora li s-ar putea furniza cantitati mai mari din productia autohtona, mai ieftine decat cele provenite din import.

Copos vrea sa dubleze banii pentru IMM-uri in acest an

George Copos a declarat, ieri, ca intentioneaza sa dubleze suma alocata sectorului IMM in acest an.
Initial, IMM-urilor li se alocasera 0,2 la suta din PIB, respectiv 4.500 de miliarde de lei, dupa care suma a fost scazuta la sub 1.400 de miliarde de lei, dupa ce FMI a cerut un deficit bugetar de doar 0,5 la suta. "Vom rediscuta aceasta suma la rectificarea bugetara. Ma voi bate cu toata forta macar pentru dublarea acestei sume. IMM-urile angajeaza 50 la suta din forta de munca in Romania si produc peste 60 la suta din veniturile bugetare", a precizat ministrul de stat. "Raportul prezentat astazi subliniaza mutatiile care au aparut in intervalul 2002-2004 in Romania, in domeniul IMM. Reiese ca tara noastra a facut progrese semnificative in politicile de sprijinire a IMM, ramanand, insa, multe de facut pentru viitor. Din cele 27 de recomandari facute in 2002, s-au facut progrese importante in doua, progrese moderate in 15 si nu s-au facut progrese relevante in alte 10. Romania se situeaza, potrivit raportului, din punct de vedere al implementarii celor mai bune practici, undeva intre calificativele <>, <> si <>", a afirmat, de asemenea, Copos.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.