Activitatea sectorului feroviar, a scolilor si spitalelor din Franta a fost intrerupta, iar cursele aeriene au fost anulate, ieri, in conditiile in care sindicatele din aceasta tara au declansat o greva nationala cerand salarii mai mari si protestand
Activitatea sectorului feroviar, a scolilor si spitalelor din Franta a fost intrerupta, iar cursele aeriene au fost anulate, ieri, in conditiile in care sindicatele din aceasta tara au declansat o greva nationala cerand salarii mai mari si protestand impotriva planurilor guvernamentale de a prelungi durata programului saptamanal de lucru, relateaza Bloomberg.
In timpul "mobilizarii masive" - dupa cum a fost descrisa aceasta miscare de protest de catre Confederatia Generala a Muncii (cel de-al doilea mare sindicat francez) - angajatii din sectorul privat, dar si din cel public au iesit in strada pentru a protesta impotriva a ceea ce ei au numit diminuarea puterii de cumparare.
"Va fi o miscare semnificativa, numeroase ramuri profesionale - cum ar fi muncitorii din mine, constructii, industria chimica, textila si sectorul bancar - luand parte la eveniment", a declarat Bernard Thibault, secretar general al uniunii sindicale, citat de Le Parisien.
Greva, ce se suprapune cu o vizita a unei comisii olimpice internationale ce evalueaza candidatura Parisului pentru gazduirea jocurilor olimpice de vara din 2012, a afectat serviciile de transport feroviar, cele aeriene, postale, energetice, scoli, spitale si circulatia mijloacelor de transport in comun.
Demonstratiile sunt "o exprimare normala a democratiei noastre", a afirmat Jean-François Cope, purtator de cuvant al Guvernului de la Paris, intr-o conferinta de presa organizata in urma reuniunii saptamanale a cabinetului. "Este perfect legal ca oamenii sa continue sa se exprime liber", a adaugat Cope.
Miscarea de protest este sustinuta de 69 la suta dintre francezi, potrivit unui sondaj realizat de compania CSA pentru cotidianul comunist L'Humanité, si survine in conditiile in care rata somajului a crescut, in ianuarie, pana la 10 la suta - cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Anul trecut au fost create numai 39.000 de locuri de munca, potrivit Ministerului Muncii, chiar in conditiile unei cresteri economice de 2,3 la suta - cel mai rapid ritm de crestere din ultimii patru ani.
"Oamenii nu sunt multumiti de redistribuirea roadelor cresterii economice", a afirmat Jean-Daniel Levy, director in cadrul societatii CSA. "Ei vad ca lucrurile merg bine pentru companii si, in acelasi timp, salariile lor raman la acelasi nivel", a continuat acesta. La inceputul lunii martie, CSA a chestionat telefonic 954 de persoane.
Trei din cele 14 linii de metrou ale orasului au fost aproape paralizate, in timp ce pe restul de linii au circulat 1-2 treimi dintre trenurile care circula de obicei, se arata, ieri, pe pagina web a Regiei Autonome de Transport din Paris (RATP). Tot aici se preciza ca in jur de 80 la suta dintre autobuze circulau, ieri, in regim normal.
Societatea Nationala a Cailor Ferate (SNCF), serviciul national de transport feroviar, a anuntat, la randul sau, ca circulatia trenurilor va fi intrerupta timp de 36 de ore, incepand de la ora 8.00 a diminetii de miercuri. In plus, s-a anuntat ca aproape jumatate din trenurile de mare viteza urmau sa circule in regim normal, in timp ce serviciul Eurostar, ce leaga Parisul de Londra, Amsterdam si Bruxelles urma sa functioneze "aproape normal", cu 90 la suta dintre trenuri circuland conform graficelor.
Sindicatele din sistemul public de transport, reprezentand companiile regionale de transport public, au precizat ca 104 din cei 170 de membri si-au anuntat intentia de a lua parte la miscarea de greva.
Compania Air France-KLM, cel mai mare operator aerian european, a precizat ca graficul pentru ziua de ieri nu a suferit modificari si ca este putin probabil ca protestul sa afecteze programul de zbor, chiar daca un sindicat al controlorilor traficului aerian a anuntat ca vor exista intreruperi ale serviciilor oferite.
Cursele aeriene spre si dinspre aeroporturile pariziene Charles de Gaulle-Roissy si Orly au suferit intarzieri de aproape doua ore, a afirmat Isabelle de Villeneuve, purtator de cuvant al regiei aeroporturilor din capitala franceza.
France Telecom, cea de-a doua mare companie de telefonie din Europa, a precizat, insa, ca serviciile de telefonie si Internet vor functiona in regim normal.
Nici compania publica de utilitati Electricité de France nu se astepta la intreruperi majore ale furnizarii de curent electric, conform declaratiilor purtatorului de cuvant al societatii. In schimb, La Poste, serviciul francez de servicii postale, a precizat intr-o declaratie scrisa ca 15 la suta din personal s-a alaturat grevei nationale.
Majoritatea gradinitelor si a scolilor elementare de stat urmau sa fie, ieri, inchise, la fel ca si scolile generale, anunta, totodata, cotidianul Le Parisien. Spitalele publice au anuntat ca se vor ocupa numai de urgente si cazurile "esentiale".
Muncitorii din cadrul Confederatiei Franceze Democratice a Muncii (CFDM), ai Confederatiei Generale a Muncii si ai Fortei Muncitoresti - cele trei mari sindicate franceze - urmau sa marsaluiasca dinspre Piata Italiei catre Piata Natiunii. Ruta a fost aleasa luand in calcul vizita Comitetului Olimpic pe care sindicalistii au promis ca nu o vor deranja. Delegatia olimpica, care a sosit ieri la Paris, va sta in capitala franceza pana maine.
Parisul este candidatul "favorit" pentru gazduirea jocurilor olimpice de vara din 2012, beneficiind de sprijinul a aproximativ 50 de membri ai Comitetului Olimpic International, comparativ cu 35 de membri care favorizeaza capitala Marii Britanii. Ceilalti candidati sunt Madrid, Moscova si New York.
Guvernul prim-ministrului Jean-Pierre Raffarin intentioneaza sa introduca o lege ce prevede prelungirea programului saptamanal de lucru, argumentand ca astfel salariile vor fi mai mari si, eventual, rata somajului va scadea. Regula saptamanii de lucru de 35 de ore, aflata in vigoare in prezent, a fost introdusa de Guvernul precedent, condus de prim-ministrul Lionel Jospin.
Protestele survin in conditiile in care Franta se pregateste pentru o crestere economica mai inceata comparativ cu cea din ultimele trei luni ale anului 2004 - potrivit previziunilor Bancii Centrale a Frantei. Institutia estimeaza o crestere de 0,5 procente, pentru primele trei luni ale acestui an, dupa ce anterior miza pe un avans de 0,6 procente.
"Adevarata problema in ziua de azi e puterea de cumparare", a explicat Jean- Claude Mailly, secretar general al organizatiei sindicale Forta Muncitoreasca. "Fenomenul este cauzat de numerosi factori precum somajul, moderarea salariilor si scumpirea chiriilor care, in ultimii trei ani, au crescut cu 20 la suta", a mai spus liderul sindical.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.