Presedintele Traian Basescu s-a declarat optimist, ieri, la Washington, la finalul intalnirii cu conducerea Fondului Monetar International (FMI), in privinta finalizarii negocierilor, adaugand insa ca a primit un semnal negativ in ce priveste majorar

Presedintele Traian Basescu s-a declarat optimist, ieri, la Washington, la finalul intalnirii cu conducerea Fondului Monetar International (FMI), in privinta finalizarii negocierilor, adaugand insa ca a primit un semnal negativ in ce priveste majorarea deficitului bugetar.
Intrevederea nu a avut ca rezultat un acord intre cele doua parti. Seful statului a precizat ca scrisoarea transmisa conducerii FMI de ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a sosit abia ieri la FMI, expertii Fondului urmand sa o analizeze.
Traian Basescu a precizat ca, in cadrul intalnirii, a sustinut ideea ca economia romaneasca poate functiona si cu un deficit mai mare decat cel negociat cu FMI, de 0,4-0,5% din PIB.
La randul sau, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a participat la intalnire, a declarat ca partile nu au convenit inca asupra efectelor masurilor propuse de autoritatile romane, FMI fiind "mai pesimist" decat Guvernul de la Bucuresti.
"Propunerea domnului presedinte a fost sa se introduca masurile, pentru ca nu mai este timp de pierdut, iar pe de alta parte sa se astepte o luna, doua, trei, pentru evaluarea impactului", a adaugat Isarescu.
El si-a exprimat convingerea ca cele doua parti vor ajunge la un compromis.

FMI se teme de reactia economiei la reforma fiscala

"Avem categoric si noi temerile noastre si dansii temerile lor. Reforma fiscala care s-a facut in Romania este o reforma majora si aici apar multe incertitudini legate de modul in care va reactiona economia", a spus guvernatorul BNR. Isarescu a mentionat ca majorarea veniturilor colectate la buget in primele doua luni ale acestui an reprezinta un semn pozitiv, dar tendintele de consolidare ale acestei evolutii vor putea fi observate peste o perioada de una sau doua luni.
Intrebat despre recomandarea FMI privind reducerea deficitului bugetar din acest an la 0,4-0,5% din PIB, desi Guvernul anterior negociase un nivel de 1,5% din PIB, Isarescu a aratat ca Fondul a avut in vedere un complex de factori, printre care cresterea consumului in 2004, precum si necesitatea sustenabilitatii politicilor economice.

Deficitul extern poate deveni necontrolabil

Guvernatorul BNR a mai spus ca una din preocuparile FMI se refera la supraincalzirea economiei, care ar putea determina cresterea deficitului extern pana la niveluri necontrolabile. "Aceasta este si temerea lor, si temerea noastra. S-au luat masurile necesare, insa deosebirile constau numai in marimea acestei ajustari fiscale.
Pe de alta parte, exista si o diferenta legata de valoarea masurilor propuse de Guvern", a explicat Isarescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.