Acordul incheiat de Romania cu FMI ar putea fi intrerupt daca negocierile nu se vor incheia cu un compromis privind nivelul deficitului bugetar, autoritatile romane dorind un nivel de 0,7-1% din PIB, in timp ce expertii institutiei financiare insista
Acordul incheiat de Romania cu FMI ar putea fi intrerupt daca negocierile nu se vor incheia cu un compromis privind nivelul deficitului bugetar, autoritatile romane dorind un nivel de 0,7-1% din PIB, in timp ce expertii institutiei financiare insista pentru limitarea la 0,4-0,5%, au declarat pentru agentia de presa Mediafax, surse apropiate discutiilor.
"In cazul in care cele doua parti nu ajung la un compromis, este posibil ca acordul cu FMI sa nu mai fie continuat. Trebuie sa determinam FMI sa accepte un deficit bugetar de 0,7 sau chiar 1% din PIB, pentru a putea fi facute investitii, mai ales cele prin proiecte cu finantare din partea Uniunii Europene, care presupun si o contributie financiara autohtona", au explicat sursele citate.
Potrivit surselor, Romania a obtinut deja calificativul de investment grade din partea unei agentii de rating si este foarte probabil ca, in scurt timp, alte doua agentii internationale sa o plaseze in categoria statelor cu risc investitional redus. "Ratingul de tara al Romaniei a ajuns la 3B, ceea ce inseamna un semnal de stabilitate economica. Din acest motiv, tarile care au ajuns la acest rating nu mai incheie acorduri cu FMI", a conchis sursa citata.
Nu trebuie uitat insa fapul ca in toate rapoartele care au insotit ratingurile Romaniei, acordurile cu FMI sunt subliniate ca factor de incredere.
Pe de alta parte si alte state, ca Irlanda sau Ungaria, au rupt acordurile cu FMI din cauza aceleiasi solicitari privind deficitul bugetar strans.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.