Indemnul guvernatorului Mugur Isarescu la o apropiere mai mare a bancilor comerciale de firme a inceput sa dea roade, Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR) intrunindu-se, ieri, cu reprezentantii celor mai importante banci de pe piata.
Astfel,

Indemnul guvernatorului Mugur Isarescu la o apropiere mai mare a bancilor comerciale de firme a inceput sa dea roade, Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR) intrunindu-se, ieri, cu reprezentantii celor mai importante banci de pe piata.
Astfel, patronatul a putut afla din cele mai avizate surse care va fi traiectoria monedei nationale pe termen scurt si mediu si, nu in ultimul rand, evolutia dobanzilor.
"Valul de fonduri speculative s-a transferat brusc pe firmele romanesti", a spus Florin Pogonaru, presedintele AOAR, solicitand bancilor sa colaboreze mai strans cu firmele pentru sporirea capacitatii de absorbtie a "banilor fierbinti" de catre mediul de afaceri.
Bancherii prezenti la intrunire au avertizat mediul de afaceri sa se astepte la cresteri de pana la 5%-7% a dobanzilor la valuta, a spus Pogonaru. Semnalul are o importanta deosebita, avand in vedere ca, pe langa o siguranta mai mare data economiilor in valuta, este inevitabila o crestere consistenta a costurilor de finantare in euro sau dolari.
Creditul in valuta devine cu atat mai scump cu cat BNR a operat recent majorarea rezervei minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le faca la banca centrala pentru fiecare imprumut acordat in valuta.
Consultantul financiar Bogdan Baltazar ne-a declarat ca bancile ar putea fi fortate sa urce dobanzile pentru ca, "fara dubiu, au suferit de pe urma diferentelor mari dintre dobanzile la lei si cele la valuta".
In alta ordine de idei, o apropiere valorica a celor doua tipuri de dobanzi ar descuraja capitalurile speculative, avand in vedere ca principala lor sursa de castig este tocmai diferenta dintre dobanzile la depozitele in lei si cele la valuta.
Expertii estimeaza ca un fond speculativ poate castiga peste 30% din valoarea plasata in Romania, profitand de diferenta amintita, de inflatie si de aprecierea monedei nationale.
Nu este exclus ca BNR sa incurajeze o majorare a dobanzii la valuta pentru a nu fi pusa in situatia sa scada brusc dobanda de interventie.

Dobanzile la lei vor scadea la 10 la suta

In schimb, apar vesti bune in ceea ce priveste creditul in lei. Bancherii s-au aratat rezervati in ce priveste o scadere imediata si puternica a dobanzilor la lei, insa au prevazut dobanzi cuprinse intre 10 si 12% peste un an.
Pentru perioada urmatoare ei prevad dobanzi la credite intre 14 si 17%.
Totodata, bancherii mizeaza pe o banda de variatie a cursului leului intre 34.000 si 42.000 de lei pentru un euro. Pentru lunile martie, aprilie si mai, se estimeaza o usoara depreciere a monedei nationale provocata de unele iesiri de valuta, aferente repatrierii dividendelor de catre multinationale.

Bancile, in concurenta catre rata de interventie a BNR

O singura banca a intrat in acest joc al estimarilor intretinut de politica BNR de a reduce constant rata de interventie.
Este vorba despre BCR care, recent, a scazut dobanda la creditul in lei la cel mai mic nivel de pe piata, 17% pe an. Luna trecuta, Raiffeisen a anuntat scaderea dobanzilor la creditele pentru nevoi personale de la 26% la 19% pe an, iar ING o scadere la dobanda la creditul pe card la 25%, dupa ce a coborat la 12% dobanda la creditul ipotecar.
Membrii AOAR au discutat aceste aspecte cu 10 banci printre care s-au regasit BCR, BRD, Banca Tiriac si Eximbank.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.