Furtuna provocata de omul de afaceri Gabriel Viorel Matyas printre bancheri continua sa le dea de lucru procurorilor. Dupa ce in ultima saptamana au fost pusi sub acuzare un director din cadrul centralei Bancii Comerciale Romane (BCR), precum si cond

Furtuna provocata de omul de afaceri Gabriel Viorel Matyas printre bancheri continua sa le dea de lucru procurorilor. Dupa ce in ultima saptamana au fost pusi sub acuzare un director din cadrul centralei Bancii Comerciale Romane (BCR), precum si conducerile sucursalelor BCR din Sectoarele 4 si 6 ale Capitalei, ieri, a venit randul fostului vicepresedinte al Romanian International Bank (RIB) sa dea cu ochii de procurori. El este acuzat ca l-a ajutat pe afacerist sa imprumute in conditii ilegale si foarte rapid sute de miliarde de lei.
Fostul vicepresedinte al RIB, Niculae Balan, este acuzat ca ar fi intervenit in operatiunile de avizare si ar fi sprijinit creditarea cu rapiditate a unor firme, desi acestea nu erau clienti ai bancii, ne-au informat surse judiciare.
Potrivit acestora, procurorii anticoruptie au declansat, ieri, urmarirea penala impotriva lui Niculae Balan - fost vicepresedinte al Romanian International Bank (RIB) - pentru acordare ilegala de credite, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite, complicitate la inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni de coruptie sau conexe acestora.
In numai patru luni, Balan ar fi permis acordarea ilegala de catre doua sucursale RIB a unui numar de 40 de credite, in valoare de aproape 510 miliarde de lei, in favoarea societatilor oamenilor de afaceri Gabriel Viorel Mathyas si Paul Petre Tardea.
In calitatea sa de vicepresedinte al RIB, membru al Consiliului de Administratie si persoana cu atributii de conducere, responsabil pe linie de organizare si desfasurare a activitatii de creditare, Balan ar fi contribuit la creditarea in conditii nelegale a cinci firme reprezentate de Mathyas si Tardea.
Anchetatorii sustin ca la indemnul lui Tardea, pe care Balan il cunostea de mai mult timp si pe care l-a prezentat colaboratorilor drept consilier guvernamental, fostul vicepresedinte al RIB ar fi intervenit in operatiunile de avizare din punct de vedere al legalitatii si ar fi sprijinit creditarea cu rapiditate a societatilor respective, desi acestea nu erau clienti ai bancii.
Totodata, in ciuda faptului ca Balan cunostea activitatea frauduloasa a firmelor reprezentate de Mathyas si Tardea, fostul vicepresedinte al RIB ar fi cerut personalului din subordine sa efectueze, rapid, operatiunile bancare solicitate de acestia si sa accepte cecuri emise de firme care nu ar fi avut la baza tranzactii economice reale, ne-au declarat surse confidentiale.
Niculae Balan a detinut, pana in mai 2002, functia de director in centrala Bancii Comerciale Romane (BCR), dupa care a fost numit vicepresedinte al RIB, ramanand in acest post pana in septembrie 2003, cand a demisionat.
Mai trebuie spus ca, tot ieri, procurorii au audiat si dispus inceperea urmaririi penale impotriva a sase functionari ai RIB si a reprezentantului unei firme private. Este vorba de Daniel Pausescu, director si presedinte al Comitetului de credite RIB Mosilor, Roxana Iliu, economist si membru al Comitetului de credite RIB Mosilor, Cosmin Georgescu, ofiter credite RIB Mosilor, Mioarea Popescu, director Sucursala RIB 13 Septembrie, Luminita Florea, RIB 13 Septembrie, Florina Daniela Vranceanu, economist RIB Mosilor si Marius Valentin Cristea, reprezentant SC Cris Val Mar.

291 de credite ilegale, 1.200 de miliarde prejudiciu

Reamintim ca dupa ce, in urma cu mai bine o saptamana, cinci inalti functionari ai Sucursalei BCR - Sector 6, au fost invinuiti de procurorii anticoruptie de acordarea a 291 de credite ilegale prin care s-a prejudiciat BCR cu peste 1.200 de miliarde de lei, luni, a fost randul directorului Directiei de Metodologie si Managementul Riscului din Centrala BCR, Mihai Laurentiu Treapat, sa fie audiat.
Astfel, potrivit unor surse judiciare, procurorii Sectiei a II-a din cadrul Parchetului National Anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Mihai Laurentiu Treapat sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la acordare de credite cu incalcarea normelor bancare si a legislatiei, complicitate la inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, toate in forma continuata.
In sarcina directorului Mihai Laurentiu Treapat, anchetatorii au retinut interventia facuta de acesta la conducerea Sucursalelor BCR - Sectoarele 4 si 6 din Bucuresti pentru acordarea de credite cu rapiditate si fara a manifesta exigenta in analiza si aplicarea normelor legale privind creditarea bancara.

Nerespectarea regulamentului de functionare a BCR

Mai mult decat atat, prin nerespectarea regulamentului de organizare si functionare al BCR, Directia condusa de invinuitul Mihai Laurentiu Treapat a sprijinit activitatea de creditare in conditii nelegale sau cu incalcarea normelor bancare atat in cadrul Sucursalelor din Sectoarele 4 si 6 ale Capitalei, cat si in cadrul Sucursalei Novaci judetul Gorj, neluand masurile legale pentru constituirea si controlul grupului de debitor unic si implicit verificarea competentelor pentru fiecare creditare in parte.
Tot luni, procurorii anticoruptie i-au audiat si pe sefii Sucursalelor BCR - Sectoarele 4 si 6, in dosarul penal al carui obiect il constituie acordarea nelegala, in perioada ianuarie 2002 - aprilie 2003, de catre Sucursalele BCR- Sector 6 si Sector 4 Bucuresti a zeci de credite de scont in favoarea societatilor controlate de Gabriel Viorel Matyas si Paul Tardea.

Teapa reclamata chiar de banca

La data de 28 februarie, Biroul de Presa al PNA informa ca Mihai Hajdu, directorul Sucursalei BCR - Sector 6 si presedinte al Comitetului de Credite, contabilul sef Elena Mogoi, juristul Maria Gogolan, seful Serviciului Credite Virginica Voicu si ofiterul de credite Luminita Rais au fost invinuiti de procurorii PNA de acordare de credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare si neurmarirea destinatiilor pentru care acestea au fost contractate, complicitate la inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Potrivit aceleiasi surse, activitatea infractionala a acestora a favorizat societatile reprezentate de Matyas Gabriel Viorel, deja deferit Justitiei pentru obtinerea ilegala si utilizarea in alte scopuri a unui credit de 126 miliarde lei, garantat cu doua ordine de plata intocmite fictiv. De asemenea, functionarii au sprijinit efectiv atat activitatea ilegala din societatile comerciale reprezentate de Matyas Gabriel Viorel, cat si a celor constituite in grupul "Marin Luminita" din judetul Valcea ori aflate in stransa legatura cu acestea, pentru care Centrala BCR a reclamat un prejudiciu de peste 788 miliarde lei, constatat la Sucursala Novaci, judetul Gorj pentru perioada 1 ianuarie 2002 - 30 aprilie 2003.
In acest dosar, procurorii anticoruptie continua cercetarile, bucurandu-se de buna colaborare cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei si cei ai Bancii Comerciale Romane - Structura Centrala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.