"Domnul Stolojan s-a refacut. Alianta are oricand un excelent portdrapel, element pe care eu il am in vedere cand vorbesc de anticipate. (...) Este un tip de insatisfactie pe care il am (fata de activitatea Guvernului - n.r.). Deja luna de miere a tr

"Domnul Stolojan s-a refacut. Alianta are oricand un excelent portdrapel, element pe care eu il am in vedere cand vorbesc de anticipate. (...) Este un tip de insatisfactie pe care il am (fata de activitatea Guvernului - n.r.). Deja luna de miere a trecut. Presedintele poate constata proasta guvernare, iar apoi sa mearga in fata Parlamentului, care decide".
Acestea sunt cele mai importante fragmente din declaratiile facute de presedintele Traian Basescu, pe postul national de televiziune, care lamuresc, intr-o anumita masura, insistenta cu care seful statului "a amenintat" inca din prima sa zi de la Cotroceni partidele politice cu alegeri anticipate.
Problema cu care s-ar putea confrunta Traian Basescu ar putea fi reprezentata de lipsa vointei tuturor partidelor parlamentare, cu exceptia, poate, a PD, de a participa la alegeri anticipate.
Udemeristii si umanistii se tem ca nu vor mai putea intra in Parlament, in timp ce PSD nu se simte pregatit pentru o campanie electorala, in conditiile in care este marcat de evolutia "jihad-ului" intern, cum a catalogat presedintele social-democratilor, Adrian Nastase, conflictul deschis dintre "talibanii", concentrati in jurul lui Ion Iliescu si "reformatorii" pe care fostul premier i-a promovat in cei patru ani de guvernare. Nici PNL nu pare a fi entuziasmat de o asemenea perspectiva, cu atat mai mult cu cat detine posturi-cheie in Executiv, inclusiv pe cel de premier, prin persoana actualului presedinte Calin Popescu Tariceanu.
De altfel, Tariceanu este principalul pion al scenariului presedintelui Romaniei. Acesta ii solicita premierului un imens sacrificiu, sa demisioneze, pentru a se putea trece la procedurile constitutionale dificile de declansare a anticipatelor, pentru ca apoi, in cazul in care Alianta ar castiga din nou alegerile, sa accepte resemnat ca Theodor Stolojan, insanatosit suta la suta, in opinia lui Basescu, sa preia sefia Executivului. N-ar fi exclus nici ca, dupa ce Tariceanu va demisiona, presedintele sa il desemneze pe Stolojan premier, iar Guvernul alcatuit de acesta sa primeasca votul de investitura. Prudent, actualul consilier prezidential pe probleme economice, Theodor Stolojan, a evitat sa precizeze, ieri, daca va reveni in prim-planul vietii politice, eventual in calitate de prim-ministru, precizand ca, deocamdata, el are un post la Presedintie. Pentru a-si motiva constitutional demersul, Basescu a precizat ca, in calitate de presedinte, observa o "fragilitate" a majoritatii parlamentare, majoritate care poate sa dispara in momentele dificile, cu atat mai mult cu cat Executivul trebuie sa adopte o serie de masuri dure, cum ar fi cresterea cu 70-80 la suta a preturilor la energie pana la
1 ianuarie 2007 si eliminarea subventiilor din minerit, restructurarea siderurgiei. Basescu este hotarat sa joace dur si in cazul in care unele partide parlamentare l-ar anunta ca au format o alta majoritate parlamentara. Presedintele si-a exprimat determinarea de a apela la aceeasi tactica pe care a aplicat-o la formarea Guvernului, constitutional, desemnarea primului-ministru fiind o problema care revine strict sefului statului, care desemneaza un premier ce are sarcina sa formeze majoritatea intr-un anumit interval de timp.

Presedintele poate constata proasta guvernare, iar apoi sa mearga in fata Parlamentului

Luand in calcul si o posibila lipsa de vointa a cabinetului de la Palatul Victoria de a colabora in privinta anticipatelor, presedintele a amenintat voalat si membrii Guvernului, explicand la ce se refera principiul proastei guvernari care urmeaza sa fie introdus ca pericol in strategia privind siguranta nationala.
El a declarat ca o proasta guvernare care sa pericliteze siguranta nationala inseamna: o coruptie excesiva, care afecteaza structurile statului pana la varf; incapacitatea Guvernului de a asigura un trai decent pentru largi categorii ale populatiei, cum ar fi pensionarii; nefunctionarea institutiilor statului. Basescu a precizat ca introducerea acestui principiu nu are ca tinta demiterea Guvernului, pentru ca presedintele tarii nu poate face acest lucru. El a adaugat insa ca presedintele poate constata proasta guvernare, iar apoi sa mearga in fata Parlamentului, care decide.
Seful de la Palatul Cotroceni nu si-a ascuns nici insatisfactiile cu privire la activitatea actualului Executiv. "Ne-am angajat (in campania electorala - n.r.) la reducerea fiscalitatii; in acelasi timp, am spus ca vom introduce o legislatie care face din evaziunea fiscala un act criminal. Nici pana acum proiectul legii nu este pe masa Guvernului sa plece spre Parlament", a spus Traian Basescu. Un alt motiv de insatisfactie al presedintelui il constituie faptul ca, tot in campania electorala, actuala putere s-a angajat ca va anula din toate ordonantele si legile fiscale acele articole care spun "cu exceptie la neplata obligatiilor fata de bugetul de stat, daca aproba Ministerul de Finante sau Guvernul". "Este un tip de insatisfactie pe care il am. Deja luna de miere a trecut", a declarat seful statului.

Tariceanu: Va trebui vazut daca exista motive ca eu sa fiu schimbat cu Stolojan

La randul sau, desi a estimat ca anticipatele raman o solutuie valabila, Tariceanu a evitat ieri sa dea o replica clara afirmatiilor facute de presedintele Traian Basescu, rezumandu-se la a afirma ca este la curent cu problemele semnalate de seful statului si ca Guvernul le are in atentie si doreste sa le rezolve cat mai curand.
Totusi, premierul considera ca, deocamdata, nu are motive sa creada ca vor fi alegeri anticipate "pentru ca nu exista divergente in Guvern". Referitor la posibilitatea refacerii fostului tandem Basescu-Stolojan din campania electorala, la cel mai inalt nivel, Tariceanu a tinut sa precizeze: "Nu cred ca Theodor Stolojan nu ar fi un premier bun, dar la momentul anticipatelor va trebui vazut daca exista motive ca eu sa fiu schimbat".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.