Energia termica s-ar putea scumpi incepand cu 1 aprilie, a anuntat, ieri, la Snagov, Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului.
Cauza ar fi, conform ministrului, introducerea accizei la pacura din aprilie, in loc de iulie, cum fuses

Energia termica s-ar putea scumpi incepand cu 1 aprilie, a anuntat, ieri, la Snagov, Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului.
Cauza ar fi, conform ministrului, introducerea accizei la pacura din aprilie, in loc de iulie, cum fusese prevazut initial. Scumpirea nu este sigura, ea depinzand de vizita presedintelui Traian Basescu in Statele Unite, dupa care la Bucuresti va sosi o delegatie a Fondului Monetar International (FMI), pentru a discuta termenii cu Guvernul. Cu toate acestea, introducandu-se acciza la pacura, vor creste costurile termocentralelor, care nu vor putea fi acoperite din alta sursa, ajungandu-se, astfel, la o majorare a pretului gigacaloriei.
"Este vorba despre o modificare a pretului de referinta. Din acest an, nu mai sunt ajutati producatorii, iar banii ajung direct la familiile care au nevoie", a declarat Seres.
Ionel Mantog, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC), a anuntat, de asemenea, ca in acest an vor fi inchise 30 de mine, comparativ cu 20, cat prevedea acordul cu FMI, si ca numarul disponibilizatilor din sectorul minier ar putea depasi 6.000, o alta cifra care fusese anuntata drept sigura.
"20 dintre aceste mine se cunosc deja, 10 vor fi alese dupa analizarea prioritatilor. Disponibilizatii sunt in prezent 6.000, dar daca unele societati comerciale de exploatare nu-si echilibreaza veniturile cu cheltuielile, acest numar ar putea creste, chiar daca nu cu mult", a afirmat secretarul de stat.
Conform acestuia, din 311 mine au fost inchise, deja, 200 din fonduri provenind de la buget si alte 29 printr-un proiect sponsorizat de Banca Mondiala. Din cele 29, la 27 lucrarile sunt finalizate, atat munca in subteran legata de inchiderea propriu-zisa, cat si ecologizarea zonei.
Din 175.000 de angajati, cat numara sectorul minier inainte de 1989, au mai ramas, in prezent, circa 47.000, a apreciat Codrut Seres. Dintre acestia, 6.000 sau mai multi urmeaza sa fie concediati in acest an. Cele mai afectate zone miniere sunt, potrivit secretarului de stat Mantog, Baia Mare, Deva, Bucovina si minele de carbuni de la Ploiesti. Oltenia, unde va fi inchisa o singura zona, este zona cel mai putin afectata.
Suma alocata inchiderii minelor pe 2005 se ridica la 740 de miliarde de lei, dintre care 540 de miliarde vor fi folositi pentru continuarea contractelor existente, iar 200 de miliarde de lei vor fi repartizati in urma unei licitatii, dupa stabilirea prioritatilor din sector, a precizat Mantog.

Seres nu e de acord cu contractul de privatizare a Petrom

Codrut Seres a declarat, totodata, ca nu este de acord cu clauza de pastrare a nivelului redeventelor existenta in contractul de privatizare a Petrom.
"Din nefericire, exista deja o lege, iar clauza cu pricina este cuprinsa intr-un contract. Este o clauza <>, care nu mai poate fi modificata. Va asigur, insa, ca astfel de clauze nu vor mai exista in contractele viitoare incheiate de MEC", a declarat ministrul Economiei.
Contractul de privatizare a Petrom prevede ca nivelul redeventelor petroliere achitate de Petrom potrivit contractelor individuale de concesiune sa fie mentinut pe o perioada de 10 ani de la data finalizarii tranzactiei.
Titularii acordurilor petroliere achita catre bugetul de stat o redeventa petroliera care cuprinde o parte din valoarea productiei brute extrase, in cazul exploatarii zacamintelor, si o cota de cinci la suta din veniturile acumulate din transportul petrolului si operatiunile efectuate prin terminalele petroliere.
Potrivit Legii petrolului, cota achitata pentru exploatarea zacamintelor de titei este situata intre 3,5 la suta si 13,5 la suta din venituri. Redeventa este mai ridicata in cazul unei productii mai mari de titei dintr-un zacamant. In cazul zacamintelor de gaze naturale, nivelul maxim al redeventei a fost limitat la 13 la suta din venituri, iar cota minima este de 3,5 la suta. Similar modului de calcul pentru titei, redeventa pentru zacamintele de gaze se stabileste in functie de nivelul productiei.
Contractul de privatizare a Petrom stabileste, insa, mai multe tipuri de despagubiri pe care statul roman se angajeaza sa le onoreze.
Astfel, cad in responsabilitatea partii romane pretentiile cu privire la nevalabilitatea contractelor individuale de concesiune incheiate de Petrom, cele privind incalcarea de catre stat a declaratiilor si garantiilor referitoare la actiunile vandute si amenzile referitoare la concurenta.

Post vacant de secretar de stat la MEC

Traian Popa, secretar de stat in cadrul MEC, si-a prezentat, luni, demisia, din motive personale, a declarat Codrut Seres.
"Au mai ramas cinci secretari de stat. As fi fericit daca in propunerile care se vor face pentru aceasta functie vor fi inclusi profesionisti, care sa cunoasca foarte bine sistemul energetic", a precizat Seres.
Traian Popa ocupa functia de secretar de stat pentru relatia cu Parlamentul si cu sindicatele, nominalizarea lui fiind facuta la propunerea Partidului Democrat.
Ministrul a afirmat, de asemenea, ca pentru situatia din Buzau, unde peste 60.000 de apartamente au fost debransate de la reteaua de gaze naturale, a luat legatura cu Distrigaz, livrarile de gaze urmand a fi reluate.
"Datoriile catre Distrigaz se ridica la aproximativ 44 de miliarde de lei. Autoritatile locale au platit, de la inceputul anului, 300 de milioane de lei catre Distrigaz", a declarat ministrul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.