Uniunea Europeana va actiona pentru eliminarea prevederilor din legislatia SUA care blocheaza companiile aeriene straine sa detina operatori aerieni americani, in vederea crearii unei piete comune cu Statele Unite, relateaza Mediafax. "Opinia ca treb
Uniunea Europeana va actiona pentru eliminarea prevederilor din legislatia SUA care blocheaza companiile aeriene straine sa detina operatori aerieni americani, in vederea crearii unei piete comune cu Statele Unite, relateaza Mediafax. "Opinia ca trebuie sa fii american pentru a detine o companie americana sau european pentru a detine o companie europeana este invechita. O piata comuna, asa cum am realizat aici in Europa, demonstreaza beneficiile renuntarii la acest fel de restrictii", a declarat Stefaan de Rynck, purtatorul de cuvant al Departamentului pentru transport al Comisiei Europene.Discutiile asupra unui acord de "cer deschis" ar putea fi reluate la finalul acestui an, dupa ce au fost intrerupte de alegerile prezidentiale din 2004 si de refuzul american de a permite europenilor sa opereze pe rute din SUA. Incheierea acordului ar permite companiilor din UE sa zboare spre aeroporturile SUA din orice oras european. Acum, punctul central al negocierilor va fi cel al proprietatii. SUA sunt dispuse sa permita companiilor europene o participatie de 49 la suta din actiunile unui operator intern, in urcare fata de pragul de 25 la suta impus anterior.
Scopul final al politicii UE este posibilitatea ca o companie europeana sa poata prelua un operator aerian din SUA, si invers. Pe de alta parte, Comisia Europeana va cere statelor membre sa-i permita sa inceapa negocieri in domeniul transportului aerian cu Rusia si China, axate pe incheierea unui singur acord aerian cu UE, si nu cu fiecare operator aerian in parte. SUA au acceptat deja sa nu incheie intelegeri bilaterale cu membrii UE privind operatorii europeni, ci un singur acord cu UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.