Efectul negativ al transferului productiei catre tarile cu forta de munca ieftina asupra somajului din Europa a fost mult exagerat, relocarea fiind benefica pentru starea generala a economiei UE, se arata intr-un studiu al Comisiei Europene, transmit
Efectul negativ al transferului productiei catre tarile cu forta de munca ieftina asupra somajului din Europa a fost mult exagerat, relocarea fiind benefica pentru starea generala a economiei UE, se arata intr-un studiu al Comisiei Europene, transmite Mediafax.
"Deoarece este destul de limitat, acest fenomen nu pune mari probleme la nivel macroeconomic, mai ales in ceea ce priveste dezechilibrele comerciale. UE poate beneficia de transferul productiei peste hotare, prin asigurarea competitivitatii industriilor europene, in acele domenii unde acest indicator nu poate fi sustinut prin mentinerea locala a productiei", se arata in studiul Comisiei. Executivul UE sustine specializarea angajatilor in activitati profesionale care necesita o calificare superioara, si nu mentinerea activitatilor intensive in munca in cadrul UE. Datele statistice demonstreaza ca transferurile de productie se produc intre economii dezvoltate. In 2003, investitiile UE in SUA le-au depasit pe cele efectuate in toate economiile in dezvoltate, inclusiv India si China, la un loc. De asemenea, in ultimul deceniu, companiile din Europa Occidentala au investit de patru ori mai mult in cei zece noi membri UE decat in China.
Raportul Comisiei evidentiaza ca multe locuri de munca au fost create in sectorul serviciilor, compensand cu usurinta numarul celor pierdute prin transferul productiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.