Trezoreria statului va propune institutiilor internationale care deruleaza proiecte in Romania sa lanseze pe piata interna emisiuni de obligatiuni in lei, a declarat, agentiei Mediafax, Dragos Neacsu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice

Trezoreria statului va propune institutiilor internationale care deruleaza proiecte in Romania sa lanseze pe piata interna emisiuni de obligatiuni in lei, a declarat, agentiei Mediafax, Dragos Neacsu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Oficialul MFP a aratat ca Trezoreria si-a asumat rolul de formator de piata pentru plasamentele pe termen lung, dar considera necesara si prezenta altor emitenti cu forta financiara.
Potrivit lui Neacsu, emisiunile de obligatiuni din partea institutiilor internationale cu prezenta pe piata romaneasca, precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana pentru Investitii, ar reprezenta o alternativa complementara pentru curba de randament creata de instrumentele vandute de MFP.
El sustine ca aparitia unor astfel de jucatori va reprezenta baza pentru constituirea unei piete private a instrumentelor cu venit fix pe termen lung si va ajuta si la formarea unor investitori de profil.
Totodata, instrumentele de plasament alternative tilturilor suverane vor permite Trezoreriei sa mareasca perioada de scadenta a emisiunilor de stat.

Randamentele Trezoreriei scad

Ultimele licitatii organizate de Trezorerie, saptamana trecuta, au adus si noi reduceri ale randamentului oferit de stat.
Astfel, Finantele au reusit sa vanda obligatiuni cu scadenta la cinci ani, la o dobanda de 6,5%, cu 1,4 puncte procentuale mai jos decat la emisiunea precedenta.
De remarcat ca intreaga valoare de 540 de miliarde de lei a fost adjudecata de clientii bancilor, desi emisiunea a fost suprasubscrisa cu peste 2.500 de miliarde de lei.
O reducere similara de dobanda a fost aplicata si la obligatiunile cu maturitate de doi ani, unde Finantele au acceptat sa plateasca 7,5% pe an si au atras 600 de miliarde de lei.
Structura investitorilor a diferit de cea de la emisiunea pe cinci ani.
Majoritatea obligatiunilor au fost achizitionate de banci, dar si investitorii nebancari au plasat peste170 de miliarde de lei.
Trezoreria a aplicat aceeasi strategie si nu a acceptat majorarea valorii initiale, chiar daca suprasubscrierea a fost de aproape 3.000 de miliarde de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.