In saptamana 28 februarie-4 martie, lichiditatea pe piata bursiera s-a injumatatit fata de saptamana precedenta, scazand catre nivelul de 1.378 miliarde lei, pe fondul suspendarii de la tranzactionare a societatilor de la prima categorie in vederea t

In saptamana 28 februarie-4 martie, lichiditatea pe piata bursiera s-a injumatatit fata de saptamana precedenta, scazand catre nivelul de 1.378 miliarde lei, pe fondul suspendarii de la tranzactionare a societatilor de la prima categorie in vederea translatarii pe noua platforma de tranzactionare Arena. In conditiile acestea, media zilnica a valorii schimburilor a scazut catre nivelul de 275,6 miliarde lei pe sedinta. Indicii bursei au avut evolutii nesemnificative in saptamana curenta, doar BET-FI inregistrand o evolutie clar descendenta. Indicele BET a avut o usoara depreciere saptamanala de 0,28 la suta.
Indicele BET-Compozit a coborat cu 0,84 la suta in aceasta saptamana pe fondul unui dezinteres al investitorilor pentru piata de capital. In saptamana curenta doar 9 emitenti au crescut fata de 45 de emitenti care au inregistrat deprecieri ale cotatiei. In topul cresterilor se afla emitentii industriali, cel mai bine crescand titlurile MJ Maillis care au castigat 32,43 la suta, urmate de titlurile Comelf Bistrita, aceasta avand o apreciere saptamanala de 16,48 la suta, si de cele ale Zimtub Zimnicea care au urcat cu 9,68 la suta. Din multitudinea de deprecieri saptamanale, cele mai afectate au fost actiunile Mefin Sinaia, acestea pierzand 14,78 la suta, urmate de cele ale Chimopar Bucuresti cu un minus de 14,59 la suta, si de cele ale Cost Targoviste, care au scazut cu 12,09 la suta.
Societatile de Investitii Financiare au avut o tendinta de scadere clara pe finalul saptamanii determinate atat de conjunctura de piata cat si de lipsa informatiilor concrete despre ridicarea pragului maxim de detinere la acestea dar si de propunerea de dividend de doar 500 de lei/brut ce ar urma sa fie facuta in cazul SIF 1 Banat Crisana.
Scaderea saptamanala medie a fost de 7,02 la suta, dintre SIF-uri mai mult fiind afectate actiunile SIF 1 Banat Crisana, care au scazut cu 9,09 la suta pana la un pret de 15.000. In saptamana analizata s-au inregistrat schimburi cu 9,73 milioane de titluri SIF Oltenia, la preturi cuprinse intre un maxim de 16.100 lei/actiune si un minim de 15.100 lei/actiune. Propunerea de dividend brut la SIF 5 Oltenia este de 650 lei/actiune conform unui comunicat al societatii dat pubicitatii spre finalul zilei de vineri.

Tranzactiile vor creste o data cu revenirea emitentilor de la categoria I

O data cu reluarea la tranzactionare a societatilor de la categoria I ne asteptam la o crestere a lichiditatii tranzactiilor mai ales ca in viitoarele doua luni vor avea loc evenimentele cele mai interesante din viata emitentilor listati: AGA de bilant unde emitentii vor prezenta nivelul dividendelor, actiunilor gratuite, actiunilor oferite la un pret redus fata de piata, si unde actionarii se vor edifica despre intentiile de viitor ale companiilor unde si-au investit banii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.