Bursa de Valori Bucuresti a continuat si in luna februarie trendul ascendent atat la nivelul lichiditatii, cat si al preturilor de tranzactionare, potrivit datelor statistice furnizate de oficialii BVB. Astfel, valoarea totala a transferurilor a depa
Bursa de Valori Bucuresti a continuat si in luna februarie trendul ascendent atat la nivelul lichiditatii, cat si al preturilor de tranzactionare, potrivit datelor statistice furnizate de oficialii BVB. Astfel, valoarea totala a transferurilor a depasit cu 1.639,6 miliarde lei nivelul din ianuarie, ajungand la 9.668,3 miliarde lei. "Piata bursiera a cunoscut in ultimii ani evolutii pozitive ale principalilor sai indici si indicatori.
Cresterea sustinuta a Produsului Intern Brut, continuarea procesului de dezinflatie, conturarea unei tendinte de apreciere a monedei nationale si scaderea ratelor de dobanda din sistemul bancar sunt, poate, principalele elemente care au influentat activitatea de tranzactionare din ringul bursier", a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, citat de Mediafax. La acestea se adauga imbunatatirea continua a standardelor de transparenta pentru activitatea companiilor listate la cota Bursei si reconfirmarea faptului ca liberalizarea contului de capital va avea loc in prima jumatate a acestui an, a adaugat oficialul BVB.
Din datele comunicate de BVB reiese ca numarul mediu de tranzactii realizate intr-o sedinta bursiera a urcat, comparativ cu luna ianuarie, de la 4.952 la 6.030, iar valoarea medie zilnica a transferurilor a fost de 483,4 miliarde lei, in crestere cu circa 100 de miliarde de lei. O evolutie pozitiva au consemnat si preturile principalelor actiuni listate.
Chiar daca au existat si zile de corectie negativa, acestea au fost nesemnificative in raport cu variatiile pozitive. Toti indicii calculati de BVB s-au apreciat fata de finele lunii ianuarie.
Cea mai semnificativa crestere a fost consemnata, ca si in ianuarie, de indicele BET-FI, care reflecta trendul celor cinci Societati de Investitii Financiare, avansul fata de luna anterioara fiind de 35,94 la suta. Indicele BET, calculat pe baza evolutiei celor mai lichide companii, a urcat cu 10,29 la suta, la 6.225,85 puncte, iar BET-C, care reflecta trendul general al bursei, a crescut cu 8,25 la suta, la 3.914,34 puncte. Dintre SIF-uri, SIF Muntenia si SIF Banat-Crisana au oferit randamentele cele mai ridicate, de 50,7 la suta si, respectiv, 42,5 la suta. La nivelul general al pietei, Banca Transilvania s-a plasat pe primul loc in topul lichiditatii, cu o valoare a operatiunilor de 1.455,2 miliarde lei, fiind urmata de Rompetrol Rafinare cu 1.422,6 miliarde lei, SIF Oltenia - 1.200 miliarde de lei. Sub aspectul capitalizarii, cresterea Bursei a fost de 15 la suta, de la 431.163 miliarde lei la 497.368 miliarde lei, evolutie sustinuta de majorarea preturilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.