Americanul Steve Fossett a devenit, joi, primul om care a reusit sa faca turul lumii in avion, solitar si fara escala, in mai putin de trei zile, transmite Mediafax.
Aventurierul american a aterizat la bordul avionului sau experimental Virgin A
Americanul Steve Fossett a devenit, joi, primul om care a reusit sa faca turul lumii in avion, solitar si fara escala, in mai putin de trei zile, transmite Mediafax.
Aventurierul american a aterizat la bordul avionului sau experimental Virgin Atlantic GlobalFlyer, joi la ora 19H50 GMT pe aerodromul de la Salina, Kansas, de unde decolase marti. El a zburat in jurul lumii in 67 de ore, doua minute si 38 de secunde, cu o ora mai putin decat prevazuse inainte de decolare. "Sunt un om cu adevarat fericit. Mi-am realizat ambitia", a declarat milionarul in varsta de 60 de ani, destins si vizibil incantat de aplauzele celor cateva sute de persoane adunate la aerodrom. "Este un lucru pe care imi doream de mult timp sa-l fac. Un mare vis", a adaugat el. Fosset a pus in practica ceea ce multi numesc cea mai mare aventura in materie de aviatie. In 1933, pionierul aviatiei americane Wiley Post a reusit primul tur al lumii solitar, dar cu mai multe escale. In 1986, alti doi americani, Jeana Yeager si Dick Rutan, au reusit turul lumii in avion fara escala. Un tur al lumii in avion, solitar si fara escala nu fusese inca realizat de nimeni. Steve Fossett s-a declarat bucuros ca nu a facut "greseli majore" in timp ce a survolat pe rand Atlanticul de Nord, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, China, Japonia, Pacificul si apoi coasta de vest a Americii. In timpul acestui periplu, el a doborat si recordul privind cea mai mare distanta parcursa in avion fara escala, care fusese stabilit in 1962 de un bombardier B-52. Succesul de acum se adauga altor recorduri stabilite de Fossett, primul om care facut turul lumii in balon, neinsotit. El este detinatorul a 100 de recorduri mondiale oficiale. Una dintre dificultatile aparute in timpul zborului a fost consumul mult mai rapid decat fusese prevazut al rezervei de combustibil. Fossett a fost insa ajutat sa-si duca la bun sfarsit aventura de curentii favorabili. GlobalFlyer a zburat cu o viteza de peste 600 de kilometri pe ora la o altitudine mai mare de 13.000 de metri, la care se deplaseaza avioanele de linie.
Desi a declarat ca a savurat calatoria, Steve Fossett a recunoscut ca este obosit pentru ca nu este treaba usoara sa conduci un avion ca GlobalFlyer de unul singur. Ghemuit in minusculul cockpit presurizat, el si-a petrecut cea mai mare parte a timpului supraveghind tabloul de bord si consumand 12 milkshake-uri. "Nu mi-am permis sa dorm decat foarte putin", a explicat el. Zborul a fost finantat de omul de afaceri britanic Richard Branson, partener al lui Fossett in mai multe aventuri. Acesta a folosit ocazia pentru a testa materiale compozite extrem de usoare cu scopul de a reduce greutatea si deci consumul de carburant al avioanelor de linie. "Numeroase progrese ale omenirii devin posibile datorita unor proiecte ca acesta", a explicat Branson. Reusita lui GlobalFlyer este si un nou succes al celebrului inginer american Burt Rutan, care a creat SpaceShipOne, devenit in 2004, primul vehicul privat cu pilot care a efectuat un zbor suborbital. Pentru ca recordul sau sa fie omologat, Fossett a trebuit sa decoleze si sa aterizeze pe acelasi aerodrom, sa traverseze toate meridianele planetei si sa parcurga cel putin 36.787,559 de kilometri, lungimea Tropicului Racului. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.