Aproximativ 24.000 de bucuresteni, adica 1% din populatia orasului, si-a injectat heroina, insa la mare cautare a fost si canabisul, 3 persoane dintr-o suta incercand cel putin o data acest drog. Aceasta este estimarea pentru anul 2003 confirmata de

Aproximativ 24.000 de bucuresteni, adica 1% din populatia orasului, si-a injectat heroina, insa la mare cautare a fost si canabisul, 3 persoane dintr-o suta incercand cel putin o data acest drog. Aceasta este estimarea pentru anul 2003 confirmata de Agentia Nationala Antidrog (ANA) si Operations Research.
Nici alcoolul si tutunul nu au fost scapate din vedere, elevii deprinzand aceste "gusturi" inca de la 13 ani. In scurt timp, in Romania se va putea face testarea soferilor in trafic pentru depistarea celor care consuma droguri. Pentru a face fata fenomenului, pe fondul dezvoltarii retelelor de criminalitate organizata transnationala, ca reactie in fata acestei amenintari, Guvernul a aprobat, la 20 ianuarie a.c., Strategia nationala antidrog in perioada 2005-2012.
"Amploarea traficului si consumului ilicit de droguri, dar si cresterea cererii de stupefiante pe piata romaneasca necesita adoptarea unei reactii corespunzatoare din partea celor 17 institutii abilitate sa lupte impotriva acestui flagel", a declarat, ieri, chestorul Pavel Abraham, seful ANA, cu precizarea ca doar atunci cand situatia va putea fi tinuta sub control, fenomenul va fi combatut eficient. Statisticile alarmante in acest domeniu releva faptul ca romanii sunt mari amatori de droguri.
La nivel national, au fost identificati 30.000 de consumatori, majoritatea fiind persoane absolvente de studii superioare si liceale. Din randul consumatorilor dependenti, cei fara ocupatie reprezinta ponderea in evidentele Centrului de Statistica Sanitara si Documentare Medicala, desi numarul acestora inregistrase o scadere incepand cu 2002. Infractiunile savarsite in legatura cu drogurile s-au amplificat incepand cu 1989.
Raportat la acest an, in 2004 s-a inregistrat o crestere de circa 180 de ori si aceasta tendinta se va mentine. "2.700 de persoane au fost condamnate in 2004 pentru faradelegi comise privind traficul si consumul ilicit de droguri, fata de 723 cercetate in 2001. Persoanele implicate in acest gen de fapte sunt in majoritate cu varste cuprinse intre 21 si 29 de ani, de sex masculin, absolventi de scoala generala, cu antecedente penale si fara ocupatie", a precizat chestorul Abraham.

Reducerea cererii si ofertei, prioritate zero

In Romania drogurile cele mai cautate sunt heroina - un gram se vinde pe piata neagra cu 2,5 milioane lei - canabisul, o tigara costa 50.000-100.000 lei si ecstasy, 200.000-500.000 lei pastila. Un calcul estimativ arata ca doar in Capitala piata neagra a drogurilor este alimentata cu un sfert de milion de dolari. Anul trecut autoritatile au capturat 446 kg de droguri, insa chestorul Abraham crede ca aceasta reprezinta doar a zecea parte din transporturile care intra in tara. "Judetul Constanta are cele mai slabe rezultate in acest domeniu, ceea ce ne face sa credem ca nu se lucreaza cum trebuie", a mentionat Abraham.
Strategia nationala antidrog stabileste modalitati certe de actiune pentru reducerea cererii si ofertei de droguri, pentru intarirea cooperarii internationale, bazandu-se in mare parte pe prevenire. Perfectionarea cadrului juridic, infiintarea centrelor post-cura, dar si punerea la punct a unor programe prin care consumatorii de droguri sa primeasca asistenta de specialitate sunt doar cateva dintre obiectivele propuse pentru perioada urmatoare in vederea aderarii la Uniunea Europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.