Cele mai puternice confederatii sindicale din Romania (Blocul National Sindical - BNS, CNS Cartel Alfa, CNSLR-Fratia, "Meridian" si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania - CSDR) au decis continuarea actiunilor de protest fata de propuneri

Cele mai puternice confederatii sindicale din Romania (Blocul National Sindical - BNS, CNS Cartel Alfa, CNSLR-Fratia, "Meridian" si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania - CSDR) au decis continuarea actiunilor de protest fata de propunerile de modificare a Codului muncii.
Manifestarile au debutat la inceputul saptamanii trecute prin pichetari succesive ale prefecturilor, la care au participat aproape 10.000 de sindicalisti. Conform calendarului stabilit de cele cinci organizatii sindicale, in zilele 9, 10, 14 si 15 martie, in resedintele de judete vor fi organizate mitinguri comune. Liderii confederatiilor sindicale au precizat ca etapa a doua a protestelor este justificata, deoarece sindicatele si patronatele nu au ajuns la un acord privind modificarea legislatiei care reglementeaza relatiile de munca. Bogdan Hossu, liderul "Cartelului Alfa", a spus ca se negociaza sub presiunea strazii, ca raspuns la atitudinea Guvernului, "cel care a dat startul presiunilor in momentul in care a venit cu aceste propuneri de modificare". Hossu a continuat, avertizand ca si "sindicatele pot baga multa lume sub presiune". Acesta a mai fost completat de presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, care a spus ca partenerii sociali vor apela la toate armele de lupta sindicala pana cand vor ajunge la un Cod al muncii echitabil. Lunea viitoare, sindicatele vor avea o intalnire cu patronatele, urmand ca abia peste doua-trei saptamani sa fie prezentate concluziile. "Incepand de luni vom clarifica, punct cu punct, toate aceste aspecte. Pana atunci, dar si de atunci incolo, vom continua protestele. Acestea vor inceta atunci cand vom avea un acord asumat de Guvern", a precizat Matei Bratianu, secretar general al BNS.

"Miting in Bucuresti cum nu a mai vazut Romania"

Intre timp, sindicatele au reclamat la Organizatia Internationala a Muncii "modul de lucru" si propunerile "la limita legii" avansate de Guvern si asumate de patronate. "Reclamatia noastra a fost deja luata in discutie de Organizatia Internationala a Muncii, care va emite o rezolutie pe aceasta tema. Raspunsul ar putea fi formulat joia viitoare", a mai spus Bogdan Hossu. In cazul in care si dupa cea de-a doua etapa a manifestarilor negocierile vor esua, Bratianu a atentionat ca a treia etapa ar presupune "un miting in Bucuresti cum nu a mai vazut Romania". Ieri, filialele bucurestene ale CNSLR Fratia, BNS si CNS Meridian, au semnat un acord de cooperare menit sa consolideze forta sindicala. Liderul USMB, Vasile Stroe, a declarat ca "acest acord ar putea fi un prim pas spre fuziune. Pana atunci, insa, vom intensifica actiunile de lupta sindicala. Guvernul a tinut neaparat sa ne faca o surpriza prin intentia de modificare a CM. Ne pare rau, dar daca Guvernului a inceput sa-i placa emisiunea <>, atunci si noi vom face surprize. Am ajuns in situatia in care noi, liderii, nu mai putem stapani oamenii", a spus in final Vasile Stroe. Cele trei structuri sindicale reprezinta la nivelul Capitalei peste 200.000 de membri.

Bogdan Hossu: "Guvernul foloseste UE drept tap ispasitor"

Vizavi de disputele aparute in jurul Codului muncii, din afara tarii, mai precis din partea sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Johnathan Scheele, au aparut primele remarci. Acesta a declarat ca unele prevederi din proiectul noului Cod al muncii sunt in concordanta cu legislatia europeana, dar altele au fost alese de fostul Guvern, nu impuse de UE. "Este prea usor sa spunem atunci cand se iau masuri nepopulare ca Bruxelles-ul ne cere asta, iar cand masurile sunt populare ca este efortul nostru", a remarcat Scheele. Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a interpretat afirmatia sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, ca fiind perfect justificata: "UE a constatat ca este folosita drept tap ispasitor in toate problemele pe care Guvernul nu e capabil sa le rezolve si sa si le asume. UE nu te obliga sa faci anumite lucruri. Trebuie sa invatam ca fiecare sa-si asume responsabilita-
tea deplina a faptelor", a conchis Hoosu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.