Desi delegatia oficiala a FMI a parasit Romania, negocierile cu specialistii fondului continua.
De altfel, se pare ca Executivul condus de Calin Popescu Tariceanu nu a ajuns la nici un acord concret cu FMI pe tema impozitelor care vor fi mari
Desi delegatia oficiala a FMI a parasit Romania, negocierile cu specialistii fondului continua.
De altfel, se pare ca Executivul condus de Calin Popescu Tariceanu nu a ajuns la nici un acord concret cu FMI pe tema impozitelor care vor fi marite.
Drept urmare, mult anuntata modificare a Codului fiscal nu a avut loc ieri, asa cum anuntasera atat premierul Tariceanu, cat si Ministerul Finantelor, si nici nu va avea loc in urmatoarele doua saptamani.
Vicepremierul Adriean Videanu a anuntat ieri ca aceste modificari nu pot fi discutate intr-o singura sedinta.
"Ar fi incorect sa venim cu o modificare a Codului fiscal si peste doua saptamani cu o alta. Inca n-am discutat toate detaliile cu FMI", a declarat ieri Videanu, intr-o conferinta de presa.
Orice modificare legislativa de natura fiscala trebuie finalizata, potrivit legii, cu 6 luni inainte de aplicare. Atat fostul cat si actualul Guvern au incalcat fara rezerve aceasta lege, care practic ar putea sta la baza unui regim fiscal previzibil, o doleanta expresa a investitorilor.
Fostul Guvern a strecurat insa in text si formula "de regula", asa ca autoritatile nu pot fi trase la raspundere pentru intarzieri.
Ministrul de stat care coordoneaza ministerele cu profil economic, Adriean Videanu, a precizat ca in Parlament nu va fi modificat Codul fiscal, ci numai Ordonanta de Urgenta din 29 decembrie 2004 prin care a fost introdusa printre altele cota unica de impozitare si prin care a fost micsorat impozitul pe profit.
Premierul Calin Popescu Tariceanu declarase saptamana trecuta ca Romania are nevoie de o strategie de sprijinire a investitiilor pe termen lung si ca, din acest motiv, nu se doreste ca impozitele de tip speculativ sa aiba un tratament fiscal mai avantajos decat cele pe termen lung.
Totodata, seful Executivului a spus ca toate modificarile fiscale vor fi anuntate din timp si ca incepand din 1 ianuarie 2006 ar putea fi introduse si alte impozite. Tariceanu a precizat, insa, ca nu este vorba de majorarea nivelului taxelor si impozitelor, ci de o largire a bazei de impozitare, astfel incat toate impozitele sa fie aduse la acelasi nivel, respectiv la 16 la suta, conform proiectului privind cota unica de impozitare.
Modificari strecurate in secret
Mai multe masuri au fost strecurate pe ultima suta de metri in proiectul de ordonanta pe care Guvernul Tariceanu il va prezenta Parlamentului. Cheltuielile cu asigurarile private de sanatate n-ar mai fi deductibile din impozitul pe profit, iar investitiile in mijloace fixe amortizabile, care au beneficiat de deducerea a 20% din valoarea de intrare pana la 31 martie, trebuie pastrate in patrimoniu pe o perioada egala cu cel putin jumatate din durata de viata a bunului.
In caz contrar se recalculeaza profitul impozabil si se aplica penalitati.
Totodata, contributiile la ONG-uri si asociatii profesionale nu vor mai fi deductibile.
De asemenea, potrivit unor surse de la Palatul Victoria, se pare ca romanii se vor "bucura" inca din acest an de o noua majorare a accizelor, suplimentara celei anuntate, de pe 1 aprilie. Si nu este o gluma, accizele la benzina, de exemplu, urmand a fi marite anul acesta pana la nivelul la care ar trebui sa ajunga in 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.