Petrom va aloca in acest an 200 milioane de euro pentru investitii in modernizarea tehnologiilor utilizate in activitatea de explorare a perimetrelor petroliere, precum si in managementul sondelor, informeaza un comunicat al companiei.
"Scopul

Petrom va aloca in acest an 200 milioane de euro pentru investitii in modernizarea tehnologiilor utilizate in activitatea de explorare a perimetrelor petroliere, precum si in managementul sondelor, informeaza un comunicat al companiei.
"Scopul nostru, pe termen mediu, este sa oprim scaderea productiei si sa o stabilizam la peste 200.000 barili echivalent petrol zilnic. In 2005, productia se va situa la nivelul anului trecut, respectiv 220.000 barili echivalent petrol pe zi", a declarat Werner Ladwein, directorul Departamentului de Explorare si Productie Petrom.
Investitiile programate pe partea de explorare si productie urmaresc implementarea unei noi strategii in acest sector, care presupune si introducerea studiilor seismice tridimensionale. In programul de explorare din acest an sunt prevazute investigatii seismice pentru o suprafata semnificativa, precum si explorarea si evaluarea unor noi zacaminte. Compania va acorda o atentie sporita si activitatilor de explorare si productie desfasurate in Kazahstan, stat in care Petrom detine in prezent o concesiune de explorare si cinci pentru dezvoltare si extractie.
Pentru implementarea noilor tehnologii de explorare, angajatii Petrom vor lucra alaturi de specialisti ai grupului austriac OMV, care a preluat anul trecut compania. Petrom are rezerve estimate de circa 1 miliard barili echivalent petrol. Anul trecut, societatea a extras aproximativ 5,5 milioane tone de titei si 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale (n.r - circa jumatate din productia nationala de gaze naturale). Compania detine drepturi de concesiune pentru aproximativ 300 de perimetre, majoritatea terestre, precum si unele situate pe platoul continental al Marii Negre.

Petrom Aviation si-a dublat, anul trecut, cifra de afaceri

Petrom Aviation, profilata pe comercializarea de carburanti pentru sectorul aeronautic, si-a dublat anul trecut cifra de afaceri pana la nivelul de 509 miliarde lei (12,5 milioane de euro) si a inregistrat un profit net de 5,3 miliarde de lei, potrivit datelor companiei furnizate Bursei Rasdaq.
In 2003, cifra de afaceri se ridica la 240 miliarde de lei (6,3 milioane de euro) si un profit net de 455 de milioane de lei. Pe langa cifra de afaceri, atat veniturile companiei, cat si cheltuielile au depasit 500 de miliarde de lei, valori de doua ori mai mari decat cele raportate in 2003, de circa 245 miliarde de lei (6,5 milioane de euro).
Astfel, veniturile au totalizat 515 miliarde de lei (12,7 milioane de euro), iar cheltuielile s-au cifrat la 509 miliarde de lei. In ceea ce priveste datoriile, compania a raportat un nivel total de 30,4 miliarde de lei, jumatate din valoarea creantelor pe care firma le avea de recuperat anul trecut.
Petrom Aviation a fost infiintata in anul 1991, cea mai mare participatie fiind detinuta de SNP Petrom (48,49 la suta). Asociatia Salariatilor din Petrom controleaza 20,88 la suta din actiuni, restul titlurilor apartinand unor persoane fizice si juridice.

Furnizorul principal este SNP Petrom SA, prin Sucursala Petrobrazi, iar principalii concurenti sunt AIR BP, Shell si Grivcorelf.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.