Din Comisia de privatizare a bancii fac parte reprezentanti din AVAS, BNR, Ministerul Finantelor si ministrul de stat Adriean Videanu. Primele banci intrate in cursa sunt HVB, Deutsche Bank si UniCredit


Noua Comisie de privatiz
Din Comisia de privatizare a bancii fac parte reprezentanti din AVAS, BNR, Ministerul Finantelor si ministrul de stat Adriean Videanu. Primele banci intrate in cursa sunt HVB, Deutsche Bank si UniCredit


Noua Comisie de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) a decis sa mentina firma Daiwa Securities drept consultant pentru continuarea procesului de trecere in proprietate privata a bancii, se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Decizia urmareste finalizarea "intr-un timp cat mai scurt si fara sincope" a privatizarii BCR, se precizeaza in comunicat. Presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, si Nicolae Cinteza, director in Banca Nationala a Romaniei, au fost desemnati in functiile de presedinte, respectiv vicepresedinte ai Comisiei de privatizare a BCR.
Guvernul a modificat, la 24 februarie, componenta Comisiei de privatizare a BCR, inlocuindu-i pe demnitarii din fostul Cabinet cu noii ministri si secretari de stat.
Noii membri ai Comisiei de privatizare a BCR sunt ministrul de stat Adriean Videanu, ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, seful Cancelariei premierului, Aleodor Frincu, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, precum si Sebastian Bodu - secretar de stat in Ministerul Finantelor, Nicolae Cinteza si Adrian Cosmescu - directori in Banca Nationala.
Nicolae Cinteza este singurul membru al fostei comisii mentinut in noua structura.
Statul roman detine 36,88% din actiunile bancii, dupa ce a vandut, anul trecut, un pachet de 25% plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari.
Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6% si SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%.
Finalizarea privatizarii bancii presupune transferul unui pachet de 51% din actiuni catre un investitor strategic de renume, o serie de banci importante, precum grupul german HVB, Deutsche Bank si UniCredit, exprimandu-si deja interesul pentru cumpararea acestui pachet.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.